SLUČAJ BAČVA

SMRT PATRIKA BLAŠKA I LARE NIKOLIĆ Sedam godina nakon tragedije pazinsko tužiteljstvo ipak je preuzelo progon vlasnika agroturizma Đorđa Stefanova

| Autor: Marcello ROSANDA
Očevid 2015. godine / Đorđe Stefanov / Lara Nikolić i Patrik Blaško

Očevid 2015. godine / Đorđe Stefanov / Lara Nikolić i Patrik Blaško


Nakon što je u rujnu prošle godine, šest godina nakon smrti Lare Nikolić i Patrika Blaška uslijed trovanja ugljičnim monoksidom u agroturizmu Milena u Bačvi kod Višnjana, potvrđena optužnica protiv vlasnika Đorđa Stefanova, ovih je dana pazinsko tužiteljstvo preuzelo slučaj u cjelini. Naime, kazneni progon Stefanova najprije su pokrenule obitelji Blaško i Nikolić putem riječke odvjetnice Ingrid Barić, dok se postupak po službenoj dužnosti odvijao protiv tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli i njezina vlasnika Marka Bajraktarevića. Jer, istraga DORH-a rezultirala je podizanjem optužnice samo protiv njih, dok su protiv vlasnika agroturizma Stefanova, začuđujuće, DORH i prvostupanjski sudovi u dva navrata obustavili kazneni postupak, iako cijelo vrijeme postoji osnovana sumnja na njegovu krivnju.

No, za razumijevanje cijele priče moramo se vratiti čak sedam godina unatrag, na 24. listopada 2015. godine, kada su mladi Lara Nikolić i Patrik Blaško bili na vjenčanju prijatelja u agroturizmu Milena kod Bačve. Sutradan ujutro pronađeni su mrtvi u apartmanu u potkrovlju kuće, otrovani ugljičnim monoksidom koji je u njihova tijela dospio iz elektro-prekidača rasvjete i kroz kanal klima uređaja koji spaja vanjsku i unutarnju jedinicu u apartman. Taj je dimni plin došao do apartmana putem neispravnog dimnjaka koji vodi iz kotlovnice u prizemlju do potkrovlja.

Tek godinu dana nakon tragičnog događaja optužen je samo dimnjačar tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli Đino Tomić, koji je koncem 2019. godine na pulskom Općinskom sudu oslobođen optužbe, a tu je presudu kasnije potvrdio i Županijski sud u Varaždinu. Nastavak istrage kasnije je rezultirao podizanjem optužnice protiv tvrtke D.I.M.Š.O. i njezina vlasnika Marka Bajraktarevića.

qer2t

Nesretni agroturizam Milena

Međutim, obitelji Nikolić i Blaško nisu se mirile s time. Terete Stefanova da je 18. srpnja 2015., kao vlasnik agroturizma Milena, naručio od tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli čišćenje dimnjaka, nakon što je dva dana ranije ovlašteni serviser isključio plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode na koji je spojen dimnjak kotlovnice, te ga upozorio da ih ne smije koristiti dok ih ne servisira i atestira. No, dimnjačar je obavio čišćenje dimnjaka, ali nije utvrđivao njegovu ispravnost ni propusnost. Drugim riječima, roditelji smatraju da je Stefanov koristio kotao i dimnjak unatoč upozorenju i nakon što je dimnjačar obavio čišćenje dimnjaka, ali ne i utvrđivao njegovu ispravnost ni propusnost.

Kako bilo, u veljači ove godine pazinski sud je spojio navedene kaznene postupke, budući da se radi o istom činjeničnom opisu optužnice, istoj pravnoj kvalifikaciji te će se zato provoditi apsolutno isti dokazi. Sud tako očito namjerava, zbog ekonomičnosti i svrhovitosti postupka, voditi jedinstveni postupak i, nakon više od sedam godina od tragedije, napokon doći do konačne odluke. Sada će se postupak voditi pred pazinskim sudom, a progon svih okrivljenika vodit će pazinsko tužiteljstvo.

Valja još podsjetiti i da su koncem prošle godine Stefanov i osiguravajuće društvo Grawe Hrvatska presudom Općinskog suda u Rovinju, nakon provedenog parničnog postupka, dužni obiteljima Blaško i Nikolić solidarno isplatiti ukupno 1.215.000 kuna s kamatama na ime neimovinske štete prouzročene smrću mladog para.

qer2t

Obitelji preminulih s odvjetnicima - Mirjana Blaško, Ingrid Barić, Marin Barić, Milorad i Biserka Nikolić

"Pozdravljamo odluku Državnog odvjetništva i indikativan obrat u smjeru razmišljanja glede okrivljenika Đorđa Stefanova, budući da svi do sada izvedeni dokazi primarno upiru u vlasnika restorana u čijem se prostoru u prizemlju nalaze sporna kotlovnica i neispravna plinska i dimovodna instalacija. Mi ćemo nastaviti sa zastupanjem naših stranaka u svojstvu oštećenika te ćemo aktivno sudjelovati u postupku", kratko je komentirao Marin Barić, odvjetnik obitelji Nikolić i Blaško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter