NE NASJEDAJTE!

Opet se širi SMS prijevara s nepostojećim paketom Hrvatskih pošta! Muškarcu s računa "skinuto" 800 eura 

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Zaprimljena je kaznena prijava u vezi počinjenja kaznenog djela računalne prijave.

Naime, prijavitelj (rođ. 1977.) je zaprimio poruku od neznanca koji se predstavio kao "Hrvatska pošta" zatraživši poveznicom osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici, što je oštećeni i učinio.

Potom je utvrdio da mu je s računa "skinuto" oko 800 eura.

Shvatio je da je prevaren i pozvao policiju.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja.

Koliko je ova prijevara masovna, jasno je i iz toga što smo lažan sms zaprimili i u redakciji Glasa Istre. Ukoliko dobijete ovakvu poruku, ignorirajte ju, ne otvaratjte poveznicu i ne dijelite ni sa kim svoje osobne podatke i broj računa. 

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Hrvatska pošta putem Vibera ili SMS poruka od korisnika nikad ne traži broj bankovne kartice.

"Službene obavijesti sadrže broj pošiljke koji se može provjeriti u sustavu za praćenje pošiljaka - https://posiljka.posta.hr/. Ako ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci uz pomoć sustava za praćenje i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja", istaknuli su te ponovili da je plaćanje ili provođenje bilo koje druge transakcije u Hrvatskoj pošti za dostavu paketa/pošiljaka moguće je samo i jedino poštaru na dostavi, u poštanskom uredu ili na paketomatu", napominju iz Hrvatskih pošta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter