istraživanje

Znanstvenici upozorili da bi erupcije na Islandu mogle trajati desetljećima

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Najnoviji niz vulkanskih erupcija na Islandu bi mogao trajati desetljećima ili čak stoljećima, prema istraživanju objavljenom u časopisu Terra Nova u srijedu.

Niz erupcija je započeo 2021. na poluotoku Reykjanes u jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykjavika.

Velik dio stanovništva sjevernoatlantskog otoka živi u pogođenoj regiji. Tamo se također nalazi jedina međunarodna zračna luka i nekoliko geotermalnih elektrana koje zemlju opskrbljuju toplom vodom i električnom energijom.

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog prosinca. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće.

Istraživači su analizirali podatke o potresima u protekle tri godine i uspoređivali kemijska i fizikalna svojstva lave s različitih mjesta kako bi odredili dolazi li iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da se zaista radi o magmi sa sličnim petrografskim svojstvima. To upućuje na povezan podzemni sustav magme, napisali su istraživači. S obzirom na seizmološke podatke, vjeruju da je riječ o umjereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka 10 kilometara. Nastajala je između 2002. i 2020.

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, no ne mogu predvidjeti koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mjestu gdje se sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča razdvajaju. Stoga su vulkanske erupcije česte, no erupcije vulkana bližih središtu otoka obično traju nekoliko dana ili tjedana. Erupcije iz pukotina pak mogu trajati znatno duže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of