memorijalni park

Posjetitelji Hirošime nadaju se da će Nobelova nagrada potaknuti mirovne napore

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Posjetitelji memorijalnog parka za žrtve atomskog bombardiranja Hirošime rekli su kako se nadaju da će Nobelova nagrada za mir dodijeljena u petak Japancima koji su preživjeli atomsku bombu potaknuti napore za mir u svijetu.

Norveški Nobelov odbor dodijelio je nagradu skupini Nihon Hidankyo, koja predstavlja preživjele iz američkih atomskih napada na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, za njezine desetljeća duge napore za ukidanje nuklearnog oružja.

"Kao Japanci, vjerujem da se moramo pobrinuti da se ista stvar više ne ponovi", rekla je Reutersu Ui Torisawa, 21-godišnja studentica koja je sa svojom prijateljicom posjetila Memorijalni park mira.

"Budući da je Japan jedina zemlja koja je pretrpjela atomsko bombardiranje i jer bi se slične stvari mogle ponoviti u drugim zemljama, mislim da je Japan vjerojatno u najboljoj poziciji da to zaustavi", dodala je.

U kolovozu iduće godine obilježit će se 80. obljetnica bombardiranja. Vjerojatno će se usredotočiti na nasljeđe svojih preživjelih, poznatih kao "hibakuša", i moglo bi pokrenuti ponovnu raspravu o nuklearnom oružju.

Park mira u Hirošimi već dugo privlači ne samo japanske posjetitelje, već i strance, uključujući svjetske vođe poput Baracka Obame, koji je 2016. govorio na tom mjestu kao predsjednik SAD-a i zagrlio uplakanu hibakušu. 

"Vjerujem da ima još mnogo premijera i lidera u svijetu koji bi mogli doći (u Japan) i nadam se da će se potruditi posjetiti", rekao je stanovnik Hirošime Hirokazu Tanabe, koji radi kao vozač i koji je posjetio park s prijateljem.

Mnogi Japanci smatraju da bi se SAD trebao ispričati za bombaške napade u kojima su ubijene stotine tisuća ljudi i koji su prisilili Japan na predaju nekoliko dana kasnije.

Japan se od tada oslanjao na zaštitu SAD-a, odričući se prava na vođenje rata i definirajući svoju vojsku samo kao samoobrambenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter