LJUBLJANA

Zbog visoke smrtnosti u Sloveniji posebna briga za cijepljenje starije populacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Sloveniju  je u ponedjeljak stigla nova pošiljka od 16.575 doza cjepiva Pfizer-BioNTech protiv covida-19, a dio te pošiljke i ona sljedeća bit će namijenjene za stariju populaciju koja je najosjetljivija na zarazu i u kojoj je najveća smrtnost.

"Nova pošiljka dolazi idućeg tjedna i njome će se cijepiti starija populacija izvan domova za starije i nemoćne", kazala je na konferenciji za novinare slovenske vlade Marija Magajne, državna tajnica u ministarstvu zdravstva.

Iz prve pošiljke od gotovo 10 tisuća doza cjepiva, nekih  8 tisuća već je potrošeno u domovima za starije i nemoćne, a dodatno će se cijepiti još nekoliko stotina štićenika s danas pristiglom pošiljkom.

Budući da je cjepivo učinkovito i osoba nakon cijepljenja u roku 14 dana već s prvom dozom dobiva zaštitu od koronavirusa, to znači da će uskoro barem 4000 štićenika razviti imunitet, rekla je.

Nakon drugog cijepljenja stanje te najranjivije populacije bit će još bolje i računa se da je velik dio štićenika stekao imunitet jer su već bili inficirani.

U Sloveniji je od 2803 umrlih od posljedica covida-19 njih 2466 u dobnim skupinama iznad 65 godina starosti.

Među preminulima je bilo 1376 žena i 2466 muškaraca.

U dobnoj skupini od 35 do 44 godina bilo je 12 smrtnih ishoda, a u skupini mlađih od 35 godina nijedan smrtni slučaj, podaci su ministarstva zdravstva.

Najviše fatalnih ishoda s covidom-19 bilo je među starijima od 85 godine - s 1318 smrtnih slučajeva, od čega 450 muškaraca i 868 među ženama.

Prema stopi mortaliteta među umrlima od posljedica  koronavirusa Slovenija spada među najpogođenije zemlje u svijetu.

Jedan od razloga je starost populacije, navodi se.

Trend velikog rasta smrtnosti posebno je bio izražen u drugom valu epidemije 2019., posebno u domovima za starije kojih je veliku većinu virus zahvatio i to i štićenike i zaposlene.

U više od 100 takvih ustanova u Sloveniji do jeseni je smrti zbog covida-19 bilo oko 200, a smrtnost se naglo povećala u listopadu te posebno u studenom kad je bilo 1067 umrlih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter