KIJEV

"Velika razaranja" nakon napada na energetska postrojenja u srednjoj Ukrajini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi ruski zračni udari na energetska postrojenja u Dnjipropetrovskoj oblasti u srednjoj Ukrajini prouzročili su "velika razaranja", rekao je u utorak guverner oblasti Valentin Reznjičenko.

"Rusi su raketirali energetsku infrastrukturu u Pavlohradu i Kamjansku: prouzročena su velika razaranja", istaknuo je, dodajući da su "mnoga sela ostala bez struje".

"Na tom području uveden je sustav posvemašnje štednje električne energije kako bi bolnice, javni prijevoz i druga važna društvena infrastruktura mogla raditi", dodao je, pozivajući stanovnike na "štednju struje".

Ukrajinska vlada je u utorak pozvala građane da "ograniče" potrošnju struje nakon ruskih napada dan ranije na energetska postrojenja u nekim oblastima.

"Danas vas pozivamo da ograničite potrošnju struje. Također, molimo vas da u vrijeme najveće potrošnje - od 17.00 do 23.00 sata - ne uključujete uređaje koji su veliki potrošači", pozvao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj na Telegramu.

U utorak su i druge oblasti bile na meti ruskih zračnih udara na energetsku infrastrukturu.

Na jugu su "u raketnim i napadima bespilotnim letjelicama oštećena dva postrojenja" u okolici Vinnicje, pri čemu su dvije osobe ranjene, objavilo je južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na Faceooku.

Ranije je guverner Ljvivske oblasti, na zapadu, izvijestio o "trima eksplozijama na dvama infrastrukturnim objektima na tom području".

Rusija je u ponedjeljak pokrenula val zračnih udara velikih razmjera, kakvih nije bilo zadnjih mjeseci, u kojemu je prvi put od kraja lipnja gađan Kijev i koji su prouzročili velik prekid u opskrbi električnom energijom u nekoliko oblasti, napose onima udaljenim od bojišnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter