BARCELONA

U Kataloniji nastavljeni nasilni prosvjedi zbog osuđenog repera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nasilni prosvjedi potpore osuđenom reperu Pablu Hasélu održavaju se u petak četvrtu noć zaredom u Kataloniji, gdje prosvjednici razbijaju stakla banaka, pale kontejnere i postavljaju barikade, što je španjolski premijer nazvao "neprihvatljivim".

Nakon što je u utorak uhićen Hasél, 33-godišnji glazbenik radikalno lijevih stavova, ukupni broj uhićenih i ozlijeđenih u sukobu s policijom se približio broju 100 u čitavoj Španjolskoj.

U petak navečer je više stotina prosvjednika porazbijalo stakla na nekoliko banaka u Barceloni.

Uz povike "Sloboda za Haséla" i "antifašistička borba" ušli su u prostorije poslovnice Caixa banke gdje su nastavili razbijati, pokazale su televizijske snimke u izravnom prijenosu.

Policija Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, preko Twittera je poručila kako "grupe zamaskiranih osoba s kapuljačama na glavama bacaju sve vrste predmeta na policijsku postaju blizu ulice La Rambla".

U prethodna tri dana u Barceloni su napravili štetu od 500.000 eura, podatak je gradske uprave koji su objavile novine La Vanguardia.

"Vlada će odlučno reagirati protiv bilo kojeg oblika nasilja te će zajamčiti sigurnost građana", izjavio je socijalistički premijer Pedro Sánchez ranije tijekom dana na konferenciji za medije tijekom jednog događaja u gradu Méridi. "Nasilje je neprihvatljivo u jednoj punoj demokraciji kao što je španjolska", dodao je.

Hasél, punim imenom Pablo Rivadulla Duró, osuđen je na ukupno 2,5 godine zatvora. Devet mjeseci je dobio zbog vulgarnog vrijeđanja kralja, institucija, snaga reda i zbog "veličanja terorizma" u svojim pjesmama i preko društvenih mreža, a u srijedu je kažnjen s  dodatnih godinu i devet mjeseci zbog fizičke prijetnje svjedoku na jednom suđenju 2017. godine. Na tu drugu presudu može se žaliti Vrhovnom sudu. Trenutno se nalazi u zatvoru u rodnom katalonskom gradu Lleidi.

Hasél, koji je u intervjuima govorio za sebe govorio da je revolucionar i komunist, u pjesmama poziva na ukidanje monarhije i uspostavu narodne republike.

Optužio je kralja za korupciju, neopravdano uživanje povlastica i bogatstvo te osiromašenje naroda, kao i da prodajom oružja Saudijskoj Arabiji financira islamski terorizam. "Smrt Bourbonima" je njegova pjesma iz 2011. godine posvećena bivšem kralju Juan Carlosu, koji je pod istragom za korupciju, te kraljevskoj obitelji Bourbon. Reper pjeva da "pola zemlje želi vidjeti kralja na giljotini".

Njegov slučaj je podijelio španjolsku lijevu vladajuću koaliciju. Manji partner Unidas Podemos je podržao ulične prosvjede dok je većinska Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza poručila da je neodgovorno podržavati nasilje na ulicama.

Vođa Podemosa i potpredsjednik vlade Pablo Iglesias ranije je rekao kako u Španjolskoj ne postoji "potpuno normalna politička situacija i potpuna demokracija", referirajući se na katalonske političare osuđene na zatvorske kazne zbog organiziranja referenduma 2017. koji je zabranio španjolski Ustavni sud.

Sánchez mu je odgovorio u petak da je "Španjolska potpuna demokracija". Tri oporbene desne stranke zatražila su od Sáncheza da makne Iglesiasa s pozicije zbog tih izjava, te da izbaci Unidas Podemos iz vlade.

Osuđujuća presuda Hasélu otvorila je i pitanje kaznenog zakona u Španjolskoj vezanog za vrijeđanje monarhije, vjerskih osjećaja i veličanja terorizma, te slobode govora i njenog ograničenja.

Sud u Madridu je u presudi Hasélu naveo da "sloboda govora ima određena ograničenja". U presudi je navedeno da je "poticao nasilje" i "ponižavao žrtve terorizma" u objavljenim videima i objavama gdje je spominjao bivše oružane skupine u Španjolskoj.

Unidas Podemos je rekao kako je poslao prijedloga promjene zakona u parlament a zatražio je oprost za glazbenika. Desna oporba nazvala je Haséla "delinkventom koji ponavlja kaznena djela". On je uoči uhićenja izjavio kako ga država želi ušutkati jer govori istinu a prilikom uhićenja je vikao "smrt fašističkoj državi".

"Postoji široki konsenzus oko širenja slobode govora u skladu s drugim europskim zemljama, a vlada je već poručila kako će ju popraviti", izjavio je Sánchez.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter