HONG KONG

U Hong Kongu diskvalificirano 12 oporbenih kandidata na skorim izborima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlasti Hong Konga objavile su u četvrtak da je diskvalificirano 12 oporbenih kandidata na skorašnjim izborima za mjesta u gradskoj skupštini te da bi ista odluka uskoro mogla uskoro vrijediti za još kandidata.

Vlada je navela da zagovaranje samoodređenja, traženje intervencija stranih vlada ili "iznošenje načelnog prigovora" novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti predstavljaju ponašanja koja "ne mogu istinski" podržati gradski mini ustav, Temeljno pravo. 

Međutim, nije bila "u pitanju politička cenzura, ograničavanje slobode govora niti lišavanje prava na sudjelovanje na izborima, kako tvrde neki pripadnici zajednice", tvrdi vlada u svojoj izjavi.

Diskvalifikacija 12 prodemokratskih kandidata na skorašnjim izborima produbljuje političke napetosti na kineskom teritoriju, ocjenjuje BBC.

Oporbeni zastupnici nadaju se zadržati većinu u zakonodavnom vijeću na rujanskim izborima nakon što je Kina nametnula vrlo kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Među diskvalificiranim kandidatima su i istaknuti aktivisti Joshua Wong i Lester Shum.

Joshua Wong, koji se istaknuo kao tinejdžerski aktivist za vrijeme prosvjeda 2014., rekao je da odluka pokazuje "potpuno nepoštovanje volje Hongkonžana" i "gazi posljednji stup nestale gradske autonomije".

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter