MOSKVA

Tadžikistan spreman ponovno izabrati autoritarnog predsjednika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srednjoazijska republika Tadžikistan spremna je u nedjelju ponovno izabrati svojeg dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Emomalija Rahmona na glasanju koje se uglavnom smatra ceremonijalnim.

Rahmon, 68, gotovo tri desetljeća vodi bivšu sovjetsku republiku koja graniči s Kinom i Afganistanom.

Došavši na vlast u jeku razornoga građanskog rata početkom 1990-ih nakon tadžikistanskog stjecanja neovisnosti o Sovjetskom Savezu, Rahmon se definirao kao jamac državne stabilnosti.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) koja neovisno prati glasanje ustvrdila je da na parlamentarnim izborima održanima ranije ove godine nije bilo poštenog natjecanja.

"Prava oporba uklonjena je s političkog krajolika", ističe OSCE u procjeni objavljenoj u svibnju.

Human Rights Watch u nedavnu je izvješću opisao Tadžikistan kao zemlju u kojoj je "teška situacija u pogledu ljudskih prava".

Ta se situacija pogoršala prošle godine kad su vlasti zatvorile "oporbene aktiviste, novinare, čak i korisnike društvenih mreža koje su smatrale nelojalnima, na duge zatvorske kazne", navodi Human Rights Watch.

Internetska stranica Eurasianet koja objavljuje vijesti s područja središnje Azije u svojem subotnjem izvješću navodi da je Tadžikistan "potpuno nedemokratski, tako da su plebisciti samo ceremonijalni, a nekolicina onih koji su se usudili zauzeti disidentske stavove ili su zatvoreni ili prisiljeni na bijeg".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter