MUSCAT

Strani čelnici u Muscatu odaju počast preminulom omanskom sultanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Brojni svjetski čelnici doputovali su u nedjelju u Muscat kako bi omanskoj kraljevskoj obitelji izrazili sućut u povodu smrti sultana Kabusa bin Saida koji je umro u petak u 79. godini nakon gotovo 50-godišnje vladavine.

Sultan je pokopan u subotu na kraljevskom groblju u Muscatu pošto je njegov nasljednik Haitam bin Tarik položio prisegu.

Britanski premijer Boris Johnson i princ Charles, nasljednik britanske krune, došli su u omansku prijestolnicu kako bi odali počast pokojnom sultanu i sastali se s novim vladarom dok u zemlji traje trodnevna žalost.

Iz Europe je među ostalima doputovao bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je u ime Francuske izrazio sućut novom sultanu.

Emiri Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskihe Emirata kao i kralj Bahreina i tuniški predsjednik te egipatski premijer bili su među stranim čelnicima koji su došli na komemoraciju u palaču al-Alam.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji obilazi regiju, također se očekuje u Muscatu.

U gotovo pedeset godina vladanja sultan Kabus bin Said, koji se školovao na uglednom vojnom učilištu u Velikoj Britaniji, modernizirao je zemlju i osigurao joj status neutralne i ugledne zemlje.

Uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na vlast uz pomoć bivše kolonijalne sile Velike Britanije.

Oman je ostao neutralan u sukobu koji je 2017. izbio između Saudijske Arabije i Emirata s jedne i Katara s druge strane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter