BEOGRAD

Srbijanska vlada brani ulaz u zemlju strancima s područja ugroženih koronavirusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbijanska vlada u utorak je privremeno zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz područja s intenzivnim prijenosom zaraze koronavirusom - iz Italije, ugroženih regija Kine, Južne Koreje, Irana te dijelova Švicarske.

Nakon što su u Srbiji jutros službeno potvrđena dva nova slučaja zaraze, zasad ukupno četiri, vlada je, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i domaćih stručnjaka, danas usvojila dodatne mjere radi spriječavanja pojave širenja i suzbijanja virusa Covid-19, priopćeno je poslije sjednice.

„Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim pokrajinama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i u dijelovima Švicarske“, priopćila je vlada.

Usvojena je i „preporuka za striktno poštivanje zabrane putovanja zaposlenih u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje s intenzivnom transmisijom Covid-19, kao i žarištima epidemije“.

Srbijanska vlada ocijenila je da je Srbija spremno dočekala aktualnu epidemiološku situaciju te je poduzela sve neophodne mjere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji zdravstvenog sustava u Srbiji su samo četiri osobe zaražene koronavirusom, istaknula je vlada.

Također je poručeno da „nema mjesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagirala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prijelazima, posebno na aerodromima“. Pritom se poštuju instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije te preporuke domaćih epidemiologa, koji imaju i osobno iskustvo postupanja u sličnim situacijama.

Građane Srbije vlada je pozvala da „isključivo prate savjete struke“, naglašavajući kako ministarstvo zdravstva s nacionalnim Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ te mrežom zavoda za javno zdravstvo „prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Srbiji i svijetu“.

U Srbiji su u utorak ujutro službeno potvrđena još dva slučaja koronavirusa te su registrirana ukupno četiri zaražena pacijenta, dok je testirano ukupno 108 osoba.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je prošlog petka kod 43-godišnjeg muškarca iz Bačke Topole, koji je smješten na liječenje u KBC Vojvodina u Novom Sadu, a drugi zaraženi pacijent je državljanin Kine, za kojeg beogradski mediji navode da je zaposlen kao inženjer u predstavništvu kompanije Huawei u Beogradu. Taj pacijent je, prema saznanjima i tvrdnjama medija, u međuvremenu imao nekoliko poslovnih sastanaka u Srbiji i regiji.

Nova dva pacijenta su dvije djevojke čiji kontakt je bila osoba zaražena koronavirusom koja je izvan Srbije i kojoj je zaraza u međuvremenu potvrđena u inozemstvu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter