CIJELI SVIJET PRATI

POČEO JE RAT ZBOG RASPODJELE NOVCA OD OGLAŠAVANJA: FACEBOOK AUSTRALIJI POGASIO BROJNE ALATE

| Autor: Glas Istre
Facebook (Pixabay)

Facebook (Pixabay)


Australci od danas u 5.30 sati po njihovom vremenu na Facebook zidu više nemaju - domaće i međunarodne vijesti!

Posljedica je to medijskog rata koji se odvija između te države i internetskih giganata, Googlea i Facebooka oko novog zakona o medijima. S tim zakonom Australcija namjerava uskratiti velikim internetskim tvrtkama dio prihoda od oglašavanja i prepustiti ga klasičnim medijima koji kreiraju vijesti.

U Australiji je nastao i veći kaos od predviđenog jer je Facebook, čini se greškom, blokirao i neke druge stranice, poput meteoroloških i zdravstvenih, a ne samo medije.

Od 100 australskih dolara (488 kuna) potrošenih na digitalno oglašavanje u australskim medijima, 81 dolar (395 kuna) ide Googleu i Facebooku. Sukus novog zakona je da se to promijeni, odnosno da klasični mediji dobiju veći dio kolača.

Iz Facebooka pak tvrde da bi to bilo kažnjavanje za sadržaj kojeg nisu tražili, već im je došao sam. Naime, kao što je poznato, mediji samoinicijativnu objavljuju svoje vijesti na Facebooku jer im to povećava promet, a Facebook onda ubire većinu plodova.

Prema prvim dojmovima, čini se da je ova zabrana pokalaza snagu Facebooka i Googlea, ali informacije iz Australije govore da premijer Scott Morrison ne namjerava popustiti.

Iako je Australija relativno malo tržište, događaji tamo se budno prate, pogotovo u Europskoj uniji, koja je također nije isključila donošenje sličnog zakona.

U međuvremenu je Facebook u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenuo novi servis, Facebook News, koji prilagođava ponudu vijesti pojedincu, te se na taj način pomaže i medijima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter