MANAGUA

Oporbena čelnica u Nikaragvi osuđena na 8 godina zatvora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nikaragvanska oporbena čelnica Cristiana Chamorro, koja je trebala biti protukandidatkinja predsjedniku Danielu Ortegi, osuđena je u ponedjeljak na osam godina zatvora nakon što je proglašena krivom zbog pranja novca, objavila je organizacija za ljudska prava.

Šezdesetosmogodišnja Chamorro ostat će u kućnom pritvoru, gdje se nalazi od lipnja, prema nikaragvanskom Centru za ljudska prava (CENIDH).

Optužbe vlade predsjednika Ortege spriječile su je da se kandidira na predsjedničkim izborima u studenom, na kojima je imala najviše izgleda pobijediti.

Država je optužila Chamorro za pranje novca preko njezine medijske fondacije i za promoviranje "ideoloških neistina" i destabilizaciju vlade.

Njezin brat Pedro Joaquin Chamorro, dvoje bivših zaposlenika njezine zaklade za slobodu govora i njezin vozač također su osuđeni prošlog tjedna.

Pedro Joaquin Chamorro je osuđen na devet godina zatvora, a ostalo troje i do 13 godina.

Iz CENIDH-a poručuju da su Cristiana Chamorro i ostali suočeni s "kaznama od milijun dolara" koje je "nemoguće platiti, a ako bi se zamijenile (zatvorskom kaznom), to bi bilo jednako doživotnom zatvoru".

Cristiana Chamorro poriče optužbe i rekla je da je do njih došlo samo kako bi se spriječila njezina kandidatura protiv Ortege, 76-godišnjeg bivšeg gerilca koji je na vlasti od 2007., a u studenom je osvojio vlast po četvrti put.

Chamorro je jedna od sedmero potencijalnih predsjedničkih kandidata koji su zajedno s 39 drugih Orteginih protivnika uhićeni prošle godine zbog optužbi za napad na "nacionalni integritet".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter