BERLIN

Njemačka planira održati samit o Libiji 19. siječnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka planira organizirati samit posvećen Libiji 19. siječnja na kojem će se pokušati naći mirno rješenje za okončanje sukoba u zemlji, rekli su u ponedjeljak organizatori samita. 

Samit se vremenski podudara s jednodnevnim posjetom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Berlinu. Erdoganov ured je najavio putovanje, ali nije otkrio druge detalje. 

Prisutnost Erdogana smatra se ključnom za uspjeh bilo koje konferencije o Libiji nakon što je Ankara odlučila razmjestiti vojne savjetnike i vojnike i time postala jednim od glavnih igrača u višegodišnjem libijskom građanskom ratu. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je najavila održavanje samita i rekla da će posrednik pregovora biti Ujedinjeni narodi ako se budu održavali u Berlinu. Dodala je da zaraćene strane u Libiji trebaju odigrati ključnu ulogu ako žele pronaći mirovno rješenje. 

Merkel kaže da je cilj samita pružiti Libiji šansu da postane suverena i miroljubiva zemlja. 

Vladin glasnogovornik Steffen Seibert rekao je da je u planu održavanje konferencije o Libiji u siječnju u Berlinu, ali je odbio potvrditi točan datum. 

Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su nakon razgovora u Turskoj pa u Rusiji u srijedu zajednički pozvali na prekid sukoba, normalizaciju života u Tripoliju i drugim gradovima te na mirovne pregovore s UN-om kao posrednikom. 

Turska podupire međunarodno priznatu vladu Nacionalnog jedinstva (GNA) Fayeza al Serraya u Tripoliju, a Rusija Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Khalife Haftara na istoku Libije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter