VELIKE ANOMALIJE

NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO: Sibir je ovih dana topliji od Istre. A posljedice toga mogle bi biti stvarno katastrofalne. JEDNAKO PO SIBIR I PO ISTRU

| Autor: Glas Istre

Sibir je ovih dana topliji od Istre, piše Istramet

Iako još nije ni lipanj, preuranjeno ljeto zahvatilo je središnji dio Sibira a temperature su se popele iznad vrućih 30 stupnjeva, što je i do 20 stupnjeva iznad prosjeka za ovo doba godine.

U nedjelju je u srcu Sibira izmjereno čak 30,5 stupnjeva, nakon što je prije samo 12 dana na tlu još bilo snijega, a 7. svibnja izmjereno je -14,4 stupnja.

Globalno zatopljenja značajno utječe i na područje Sibira koje je sve toplije, piše Istramet. Samim time dolazi do ubrzanog topljenja permafrosta koji "skriva" milijarde tona metana koji je 22 puta snažniji staklenični plin od CO2.

Ako se zatopljenje nastavi, prema velikom broju znanstvenika, taj bi metan mogao doći u atmosferu, dodatno pojačavajući efekt staklenika.

I u idućim tjednima diljem Sibira dominirat će pozitivna temperaturna anomalija, dok će se velik dio Europe uključujući naše krajeve nalaziti u blagoj negativnoj temperaturnoj anomaliji koja će izraženija biti u zapadnoj Rusiji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter