JERUZALEM

Izrael šalje pomoć Ukrajini, ali premijer ne spominje moguću posredničku ulogu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u nedjelju da je njegova vlada i dalje "umjerena i odgovorna" u pogledu sukoba koji testira njihove veze s Kijevom i Moskvom.

Govoreći za televiziju nakon tjednog sastanka vlade, Bennett nije spomenuo ukrajinske molbe da Izrael posreduje u krizi s Rusijom.

Izrael je oprezan u pogledu sukoba s Rusijom, posebno zbog susjedne Sirije, gdje Moskva ima vojnu moć.

"Molimo se za dobrobit ukrajinskih građana i nadamo se da će se spriječiti daljnje krvoproliće", rekao je Bennett. "Vodimo se umjerenošću i odgovornošću", rekao je.

Rekao je da je Izrael poslao 100 tona humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući komplete za pročišćavanje vode, medicinsku opremu i šatore. To će stići za nekoliko dana.

Ministrica unutarnjih poslova Ayelet Shaked, Bennettova osoba od povjerenja, u subotu je rekla za izraelski Channel 12 TV da se molba ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija za izraelskim posredovanjem "razmatra".

Izrael je bio u kontaktu sa svim stranama u sukobu, rekao je visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Gary Koren za radio postaju Kan.

Upitan je li relativno tiha osuda Rusije imala za cilj da ostane otvorena opcija Izraela kao posrednika, odgovorio je potvrdno, rekavši: "Točno kako ste to opisali".

Izrael je dom za stotine tisuća imigranata iz Rusije i Ukrajine. Također vodi računa o dobrobiti velikih židovskih zajednica u dvjema zemljama.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter