LONDON

Iran zabrinut zbog "sumnjivih nuklearnih aktivnosti" susjednih zemalja

e

e


Viši iranski sigurnosni dužnosnik optužio je u srijedu regionalne sile da troše novac na "sumnjive nuklearne projekte" i upozorio da će takve prijetnje prisiliti Teheran da revidira svoju obrambenu strategiju.

Ali Šamkani, tajnik iranskoga vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća, nije imenovao zemlje - no predloženi transfer američke nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji povećao je zabrinutosti Teherana.

SAD, Izrael i drugi saveznici rekli su da je iranski nuklearni program prijetnja globalnoj sigurnosti. Iran ustraje na tome da je svrha njegova atomskog programa u cijelosti miroljubiva, a vrhovni poglavar ajatolah Ali Hamnei  objavio je vjerski ukaz protiv protiv razvoja nuklearnog oružja.

"Neke zemlje u regiji troše svoje petro-dolare na sumnjive nuklearne projekte koji mogu ugroziti sigurnost regije i svijeta", rekao je Šamkani a prenijela ga je novinska agencija Fars.

"Nove prijetnje poput ove prisilit će nas da revidiramo svoju strategiju temeljenu na naravi i zemljopisu novih prijetnji i predviđa potrebe naše zemlje i oružanih snaga", dodao je.

Šamkani je rekao da Teheran prati "neuobičajene aktivnosti" zemalja u regiji koje optužuje za podržavanje militantnih skupina. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter