BAGDAD

Irak: U zračnim napadima ubijeno 26 pripadnika šijitske milicije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najmanje 26 pripadnika iračke šijitske milicije ubijeno je u zračnim napadima pored iračko-sirijske granice, a napade su vjerojatno izveli zrakoplovi koalicije pod američkim vodstvom kao osvetu za ranije napade na savez, rekao je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Najmanje su tri aviona po noći bombardirala sirijsko područje al-Bu Kamal gdje su smješteni pripadnici povezani s iračkom milicijom Hašad al Šabi koju podržava Iran.

"Najvjerojatnije su avioni koalicije pod američkim vodstvom izveli napade na vojne milicijske baze u tom području kao osvetu za raniji napad na kamp Tadži (u Iraku)", rekao je voditelj SOHR-a Rami Abdel-Rahman za dpa.

U srijedu je 18 raketa 'kaćuša' pogodilo bazu Tadži pored iračkoga glavnoga grada Bagdada, gdje su koalicijske snage te ubile trojicu njihovih pripadnika.

Za napad odgovornost nije preuzela ni jedna skupina, no iračka frakcija Hašd povezana s Iranom pohvalila ga je u četvrtak.

"Bože blagoslovi one koji su izveli preciznu džihadističku operaciju kojoj su cilj bile američke okupacijske snage u bazi Tadži", rekla je skupina Kataib Hezbolah u izjavi putem interneta.

"Okupacijske snage moraju podnijeti posljedice svoje ilegalne prisutnosti na dragom iračkom tlu", dodaje se.

Britanski i američki dužnosnici osudili su napad na Tadži.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter