KAIRO

Hosni Mubarak pokopan uz vojne počasti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi nazočio je u srijedu pokopu Hosnija Mubaraka odajući vojnu počast bivšem predsjedniku koji je vladao 30 godina i 2011. je odstupio s vlasti pod pritiskom Arapskog proljeća.

Sisi je bio na čelu povorke blizu džamije al Mušir Tantaui, na istoku Kaira, kada se oglasila topnička paljba u čast Mubaraku koji je umro dan ranije u 91. godini u vojnoj bolnici u Kairu.

Lijes koji je helikopterom stigao nešto ranije, postavljen je na lafet u pratnji vojnika u svečanim odorama.

Iza predsjednika Sisija išlo je mnoštvo egipatskih uglednika, među kojima je bio premijer Mostafa Madbuli, sinovi pokojnog predsjednika Alaa i Gamal i pravoslavni koptski poglavar Tawardos II.

Sadašnji predsjednik je kratko pozdravio obitelj Hosnija Mubaraka kojeg će zatim pokopati u obiteljskoj grobnici u Heliopolisu, na istoku glavnoga grada.

Sisijeva vlada je proglasila trodnevnu žalost koja počinje u srijedu. Sisi je, kao i pokojni predsjednik, vojnik na čelu autoritarnog režima.

Nekolicina aktivista bliskih pobuni kritizirali su odavanje počasti na društvenim mrežama osudivši gušenje pokreta 2011. prije Mubarakova odlaska.

Hosni Mubarak koji je bio uhićen i optužen u više slučajeva, bio je prvi egipatski predsjednik koji je izveden pred sud. No oslobođen je od većine optužaba koje su ga teretile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter