HONG KONG

Hongkonška čelnica objavila da su izbori odgođeni, udarac prodemokratskoj oporbi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hongkonška čelnica Carrie Lam rekla je u petak da će se zbog porasta broja zaraženih izbori za gradsku skupštinu, dogovoreni za 6. rujna, odgoditi za 5. rujna 2021. čime je nanijela jak udarac gradskoj prodemokratskoj oporbi.  

Oporba se nada da će osvojiti povijesnu većinu u zakonodavnom vijeću, za koje je samo polovica mandata izravno birana, a druga polovica pripada prokineskim dužnosnicima.

Potez hongkonške čelnice odvija se u danima nakon diskvalifikacije oporbenih izbornih kandidata iz razloga koji uključuju uočene subverzivne namjere, protivljenje novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti i kampanju za postizanje većine koja blokira zakonodavstvo.

Vlasti Hong Konga objavile su u četvrtak da je diskvalificirano 12 oporbenih kandidata na izborima za gradsku skupštinu te da bi ista odluka uskoro mogla uskoro vrijediti za još kandidata.

Vlada je navela da zagovaranje samoodređenja, traženje intervencija stranih vlada ili "iznošenje načelnog prigovora" novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti predstavljaju ponašanja koja "ne mogu istinski" podržati gradski mini ustav, Temeljno pravo. 

Vlada tvrdi u izjavi da nije bila "u pitanju politička cenzura, ograničavanje slobode govora niti lišavanje prava na sudjelovanje na izborima, kako tvrde neki pripadnici zajednice".

Diskvalifikacija 12 prodemokratskih kandidata na izborima produbljuje političke napetosti na kineskom teritoriju, ocjenjuje BBC.

Izbori bi bili prvi službeni izbori u Hong Kongu nakon što je Peking nametnuo novi zakon o sigurnosti.

Kritičari zakona tvrde da mu je svrha ugušiti glasove neistomišljenika u najslobodnijemu kineskom gradu, koji je pod kinesku vlast bio vraćen 1997. uz zajamčenu autonomiju, te poluautonomni grad odvesti na autoritarni put.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter