JERUZALEM

Hodnja krajnje desnice u istočnom Jeruzalemu, prvi ispit za vladu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od tisuću Izraelaca pod budnim okom jakih redarstvenih snaga prošetali su u utorak u povorci istočnim Jeruzalemom na poziv krajnje desnice, što je prvi ispit za novu vladu nakon prijetnja palestinskog pokreta Hamasa koje potiču bojazan od eskalacije. 

Prosvjednici, među kojima mladi i židovski aktivisti ultranacionalisti i krajnji desničari, uputili su se iz ortodoksne četvrti u zapadnom Jeruzalemu u istočni Jeruzalem, na trg ispred Damaščanskih vrata koja gledaju na muslimansku četvrt u Starome gradu, gdje je Plato džamija, izvijestio je novinar France Pressea na terenu.

"Vječni narod se ne boji dugog puta", pjevali su prosvjednici noseći modro-bijele zastave na tom mjestu važnom za Palestince u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru u gradu koji je Izrael okupirao 1967. Iz mnoštva su se čuli povici "Smrt Arapima (Palestincima)."

Malo prije te sporne "povorke zastava" policija je zatvorila glavne prometnice što vode u Stari grad i zapriječila pristup Palestinaca trgu ispred Damaščanskih vrata, zbog čega je nastao sukob u kojemu je ozlijeđeno desetak palestinskih prosvjednika, rekli su pripadnici spasilačke službe.

Zastupnici izraelskih Arapa koji su došli na trg nazvali su izraelsku hodnju "provokacijom". "Jedina legitimna zastava ovdje na Bab al-Amudu (Damaščanskim vratima) i u istočnom Jeruzalemu jest palestinska. Izraelska zastava ovdje je simbol okupacije", rekao je zastupnik Ahmed Tibi.

Strahujući da će skup izmaći kontroli, UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je "sve strane da se klone provokacija koje mogu dovesti do novog ciklusa sukoba".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter