KLIMATSKE PROMJENE

GLASGOW: Počela konferencija koja je prevažna za budućnost Zemlje, ali prve vijesti nisu dobre

| Autor: Glas Istre
Jasna poruka - nemamo novi svijet (foto EPA)

Jasna poruka - nemamo novi svijet (foto EPA)


U Glasgowu je započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama, poznata i kao COP26.

Ali već u startu je jasno da neće biti svjetsko konsenzusa jer nba konferenciji neće biti predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Kine Xi Jinpinga, kao ni čelnika Turske Erdogana i Brazila Jaira Bolsonara.

Na otvaranju konferencije glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres rekao je da ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba.

"Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja i bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo svoje grobove", rekao je. 

Ali moglo bi sve ostati na riječima, jer članice skupine G20, koje čine više od 80 posto globalnog BDP-a, tijekom vikenda u Rimu nisu dogovorile konkretne mjere za rješavanje ovog problema. 

Čelnici G20 obećali su da će poduzeti veće mjere u ovom desetljeću kako bi ograničili globalno zatopljenje, složile se da je zaustavljanje ispuštanja stakleničkih plinova jedan od najjeftinijih i najbržih načina za hlađenje planeta. Obećali su da će prestati s inozemnim financiranjem termoelektrana na ugljen, usmjeriti novac u klimatske akcije i koristiti razvojne banke kako bi mobilizirali više sredstava za zemlje u razvoju. Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti oko preciznog datuma za postupno ukidanje fosilnog goriva i postizanje nulte neto stope emisija.

Američki predsjednikJoe Biden optužio je kolege iz Kine i Rusije da se praktički nisu ni potrudili uključiti u rješavanje klimatskih pitanja. Domaćin Boris Johnson, premijer Velike Britanije, poručio je da su klimatska obećanja G20 "kapljice u oceanu koji se brzo zagrijava" i upozorio da pregovori o klimi na COP26 riskiraju neuspjeh ako se ne poduzmu hitne mjere.

"Čovječanstvo je odavno ostalo bez vremena po pitanju klimatskih promjena. Jedna minuta je do ponoći i moramo odmah djelovati", upozorio je Johnson.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter