PODGORICA

Crna Gora i dalje bez koronavirusa, ali uvedene stroge preventivne mjere

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Crnoj Gori još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali su crnogorske zdravstvene vlasti u utorak uvele stroge preventivne mjere koje uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak putnika iz tih zemalja.

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španjolsku, Iran i Kinu. Lista nije konačna i mijenjat će se s obzirom na razvoj epidemiološke situacije. Također, zabranjeni su dolasci iz tih zemalja u Crnu Goru”, priopćio je na izvanrednoj konferenciji za novinare crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović.

On je rekao i da će se državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španjolske, Južne Koreje, Irana i Kine staviti u kućnu izolaciju i bit će im ograničeno kretanje 14 dana.

„Iste mjere bit će primijenjene nad članovima njihovih obitelji, a nepoštivanje te mjere podliježe zakonskoj odgovornosti“, priopćio je Hrapović, ističući da se sva učenička putovanja i izleti u inozemstvo odgađaju do daljnjega.

Mjerama se također zabranjuje prisustvo publike na sportskim manifestacijama.

"Svi sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaju se bez prisustva publike. Eventualni dolazak ekipa iz najpogođenijih područja odgađa se do daljnjeg“, rekao je crnogorski ministar zdravstva.

Preventivne mjere, kako je rekao Hrapović, uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sustavu.

Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu, a razrađuje se i mogućnost dodatnog angažiranja liječnika i drugog medicinskog osoblja koje je u mirovini.

Hrapović je rekao da je vrlo izvjesno da će se koronavirus pojaviti i u Crnoj Gori, te je pozvao stanovništvo da naglasak stavi na pojedinačnu odgovornost, te da u slučaju respiratornih infekcija telefonom komuniciraju s obiteljskim liječnicima.

“Rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati, kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je Hrapović.

U Crnoj Gori je trenutno pod zdravstvenim nadzorom trenutno oko 400 putnika iz međunarodnog prometa, a na koronavirus je testirano ukupno 39 osoba i svi su bili negativni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter