Humanitarna kriza

Djeca u Gazi umiru dok Izrael ograničava medicinske evakuacije

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Djeca u Gazi umiru u bolovima zbog nedostatka hitnog liječenja kao rezultat toga što izraelske vlasti odobravaju sve manje medicinskih evakuacija nakon zatvaranja graničnog prijelaza Rafah, objavile su u petak agencije Ujedinjenih naroda.

Dok se prije evakuiralo gotovo 300 djece mjesečno, taj je broj sada pao na manje od jedne evakuacije dnevno. Liječnici uzaludno čekaju sigurnosna odobrenja izraelskih vlasti koje kontroliraju izlaze iz Gaze, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder na brifingu u Ženevi.

"Kao rezultat toga, djeca u Gazi umiru, ne samo od bombi, metaka i granata koje ih pogađaju", rekao je, opisujući nekoliko slučajeva djece s teškim ozljedama opasnim po život suočenih s neobjašnjivim kašnjenjima ili odbijanjem zahtjeva liječnika za evakuaciju.

"Čak i kad se dogodi čudo da djeca prežive dok im se domovi uništavaju, ??oni su spriječeni da napuste Gazu radi hitne medicinske skrbi koja im može spasiti živote", rekao je Elder, dodavši da izraelske vlasti ne daju objašnjenja za odbijanje zahtjeva za medicinsku evakuaciju.

COGAT, izraelsko vojno tijelo odgovorno za pitanja palestinskih civila, uključujući medicinske evakuacije iz Gaze, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o pitanju evakuacija općenito ili specifičnim slučajevima koje navodi UNICEF.

Među slučajevima koje je opisao Elder bio je onaj Mazunije, 12-godišnje djevojčice čije je lice razneseno u raketnom udaru koji je ubio njezinu braću i sestre. Medicinska evakuacija, potrebna da joj se spasi život, više je puta odbijena, unatoč ponudi da je pošalju bez majke. "Mazunia je nevjerojatno hrabra, ali trpi ogromnu bol i stanje joj se pogoršava", rekao je Elder.

Četverogodišnja Ilya bila je u bolnici 43 dana prekrivena opeklinama četvrtog stupnja, zajedno s majkom kojoj je odbijena evakuacija i koja je umrla nakon što su joj se na opeklinama razvile gljivice. Nakon majčine smrti, Ilyji je konačno odobrena evakuacija, ali nije naveden datum kada bi se to moglo dogoditi. Doktori su rekli da će joj možda morati amputirati ruku i nogu ako se uskoro ne evakuira.

Ovim tempom trebalo bi sedam godina za evakuaciju djece kojoj je potrebno liječenje, dodao je Elder.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter