izazvalo globalne osude

Trojica novinara izgubila živote u izraelskom zračnom napadu na jugu Libanona

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Trojica novinara su izgubila živote u petak u izraelskom zračnom napadu na jugu Libanona, potvrdili su njihovi kolege, a najnoviji događaj je izazvao osude aktivista za ljudska prava zbog broja novinara ubijenih u regiji u posljednjih godinu dana.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) je priopćio da "snažno osuđuje" napad i pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi "izraelski obrazac nekažnjivosti" glede ubojstava novinara.

Izrael, koji opovrgava tvrdnje o namjernom ciljanju novinara, nije reagirao na optužbe CPJ-a.

Ta neprofitna udruga navodi da je prošla godina bila najfatalnija za novinare u posljednjih 30 godina, s 126 novinara i ostalih medijskih djelatnika koji su poginuli u Gazi, Libanonu i na Zapadnoj obali.

U noćašnjem napadu na niz kuća u Hasbayi, gradu na jugu Libanona, poginula su dvojica novinara televizijske mreže Al-Mayadeen i jedan novinar Al-Manara.

Al Mayadeen je libanonska satelitska informativna televizija povezana s Hezbolahom i Iranom. Sjedište televzije je od lipnja 2012. u Bejrutu.

Al-Manar je također libanonska satelitska televizija u vlasništvu Hezbolaha.

Na lokaciji u Hasbayi je u trenutku izraelskog napada bilo 18 novinara.

UN-ova posebna izvjestiteljica za slobodu mišljenja i izražavanja Irene Khan, bivša odvjetnica iz Bangladeša, napisala je na X-u da je "namjerno ubijanje novinara ratni zločin".

Izraelska vojska je priopćila da je nekoliko sati nakon napada stigla informacija da su pogođeni novinari. "Incident se analizira", dodala je vojska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter