bolji gospodarski odnosi

Scholz optimističan oko trgovinskog sporazuma s Indijom

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Njemačka i Indija žele produbiti gospodarske odnose, a Sporazum o slobodnoj trgovini bi mogao stupiti na snagu već tijekom sljedećih mjeseci, priopćeno je u petak u New Delhiju nakon susreta njemačkog kancelara Olafa Scholza i indijskog premijera Narende Modija.

„Možemo ovaj sporazum sklopiti u sljedećih nekoliko mjeseci…vrijeme je da prijeđemo s riječi na djela i pojačamo gospodarske veze s Indijom“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na rubu Azijsko-pacifičke konferencije njemačkog gospodarstva u New Delhiju.

On je ocijenio da gospodarski odnosi s Indijom „skrivaju mnogo potencijala“.

Scholz i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck su apelirali na Europsku komisiju, u čijoj nadležnosti je sklapanje sporazuma s Indijom, da ubrza proces.

Proces sklapanja sporazuma je obnovljen 2022. nakon što je prekinut 2013. Najveći problem su visoke indijske carine na uvoz automobila iz Europe te zaštita patenata u farmacijskom sektoru.

„Moramo ubrzati donošenje ovog sporazuma jer je partnerstvo između Indije i Njemačke prevažno da bi se još dalje odugovlačilo“, rekao je sa svoje strane Habeck. On sudjeluje i na sedmim njemačko-indijskim konzultacijama na vladinoj razini koje se također održavaju u New Delhiju.

Indijski premijer Narendra Modi je pohvalio njemačkog kancelara zbog nastojanja na unapređenju njemačko-indijskih odnosa.

„Vi ste unijeli zamah i i novu energiju u njemačko-indijske odnose. Partnerstvo između dviju velikih demokracija mora biti produbljeno“, rekao je Modi.

On je posebice pohvalio novi njemačko-indijski sporazum o zapošljavanju indijske stručne radne snage u Njemačkoj. Njemačka je povećala broj viza za indijske stručnjake s 20 na 90 tisuća godišnje.

U Indiji svakog mjeseca na domaće tržište rada dolazi oko milijun novih radnika, a oni svi ne pronalaze put do radnog mjesta.

„Nama je stalo do toga da što više stručnjaka iz Indije integriramo u njemačko tržište rada, posebice u sektoru njege, IT sektoru i zdravstvu“, rekao je Scholz.

Tijekom susreta je bilo riječi i o mogućoj prodaji šest njemačkih vojnih podmornica Indiji, o čemu se trenutno vode pregovori. Indija trenutno većinu svojeg naoružanja uvozi iz Rusije.

Modi se kod njemačkih privrednika založio i za pojačane investicije u indijsko gospodarstvo.

„Indija nudi izvrsnu platformu za investicije u sektoru proizvodnje vodika i poluvodiča“, rekao je Modi.

Njemački kancelar Scholz posjet Indiji završava u subotu posjetom njemačkoj fregati koja je trenutno usidrena u luci Goa.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter