rat u ukrajini 

Ruske snage zauzele dva sela u istočnoj Ukrajini, Kijev priznaje ruski pritisak

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ruske snage zauzele su sela Serebrianku i Mikolajivku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u srijedu navečer, dok su vojni blogeri izvještavali o ruskom napredovanju u blizini ključnih gradova na prvoj liniji fronte.

Ukrajinska vojska nije priznala da je bilo koje selo palo u ruske ruke, ali je rekla da su oba područja fronte zahvaćena intenzivnim borbama. Blogeri s obje strane izvijestili su o intenzivnom ruskom napadu na grad Selidove.

Ukrajinski glavni stožer rekao je da su njegove snage odbile svih 12 ruskih napada poduzetih u području oko Serebrianke, unutar sjeverne granice regije Donjeck. Rečeno je da su teške borbe zahvatile gradove na prilazu Pokrovsku, sljedećem ključnom logističkom gradu u stalnom prodoru ruske vojske prema zapadu u regiji Donjecka.

Popularni ukrajinski vojni bloger DeepState rekao je da su se ukrajinske trupe suočile s teškom zadaćom da brane Selidove - koji se nalazi jugozapadno od Mikolajivke. Zauzimanje Selidova otvorilo bi put ruskom napredovanju prema Pokrovsku. DeepState je rekao da ruske snage s "prednošću beskrajnih resursa pješaštva i opreme" vrše pritisak na ukrajinsku obranu i napreduju i sa sjevera i s juga.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta ni s jedne strane.

Ruski vojni blogeri ranije u srijedu izvijestili su o borbama oko Selidove i tri druga grada - Kurahove i Hirnika južnije, te Toretska na sjeveroistoku.

Juri Podoljaka, proruski vojni bloger rođen u Ukrajini, rekao je da su ruske snage zauzele središnji, istočni i južni okrug Selidova, nekada grada od 20.000 stanovnika. Objavio je video za koji kaže da pokazuje rusku zastavu na vrhu visoke zgrade.

Ruske snage, poslane u Ukrajinu u veljači 2022., napredovale su u rujnu najvećom brzinom od ožujka 2022., prema podacima iz javnih izvora, unatoč tome što je Ukrajina zauzela dio teritorija nakon upada u rusku regiju Kursk u kolovozu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter