milijuni u mraku

Treći put nestala struja na Kubi. Proces ponovne uspostave električne mreže je složen 

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Kubanski napori da se vrati struja na otoku treći su put propali kasno u subotu, priopćile su kubanske vlasti malo prije ponoći, ostavivši milijune u mraku i potaknuvši nova pitanja o održivosti vladinih nastojanja da ponovno uspostavi opskrbu električnom energijom.

Kubanska nacionalna električna mreža prvi put se srušila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na otoku prestala raditi. Mreža se ponovno srušila u subotu ujutro, izvijestili su državni mediji.

Do rane večeri, vlasti su izvijestile o određenom napretku u ponovnoj uspostavi opskrbe prije nego što su objavile da je mreža ponovno pala. 

"Večeras u 22.25 opet je potpuno isključen nacionalni elektroenergetski sustav", objavila je kompanija Havana Electric na Telegramu kasno u subotu.

Objava je kasnije uklonjena s kanala tvrtke na Telegramu. Nije odmah bilo jasno zašto je objava uklonjena, a milijuni ljudi i dalje su bili bez struje u nedjelju ujutro.

Kubansko ministarstvo energetike priopćilo je ubrzo nakon objave Havane Electrica da radi na ponovnoj uspostavi sustava, dodajući da je došlo do "još jednog prekida" u "zapadnom podsustavu", koji uključuje glavni grad Havanu.

"Proces ponovne uspostave električne mreže i dalje je složen", reklo je ministarstvo na X-u.

Treći kolaps mreže označava veliki korak nazad u vladinim naporima da brzo vrati struju iscrpljenim stanovnicima koji već pate od velikih nestašica hrane, lijekova i goriva. 

Novinari Reutersa svjedočili su dvama malim prosvjedima tijekom noći, jednom u Marianau, a drugom u području Cuatro Caminos u Havani.

Na društvenim mrežama kasno u subotu počele su se pojavljivati ??razne videosnimke prosvjeda u drugim dijelovima glavnoga grada.

Internetski promet naglo je pao na Kubi u subotu, prema podacima skupine za praćenje interneta NetBlocks, jer zbog velikih prekida u opskrbi električnom energijom većina stanovnika otoka nije mogla napuniti telefone i spojiti se na internet.

"Mrežni podaci pokazuju da je Kuba uglavnom izvan mreže jer je na otoku drugi put nestala struja u cijeloj zemlji", rekao je Netblocks u subotu.

Čak i prije kvarova na mreži, veliki nedostatak električne energije u petak je prisilio kubansku komunističku vladu da pošalje kući državne djelatnike koji nisu nužni i otkaže nastavu u školama jer se nastoji uštedjeti gorivo za proizvodnju električne energije.

Vlada je za nestanke električne energije - čak 10 do 20 sati dnevno na većem dijelu otoka - okrivila sve lošiju infrastrukturu, nestašicu goriva i rastuću potražnju.

Kuba također okrivljuje američki trgovinski embargo, kao i sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump, za stalne teškoće u nabavi goriva i rezervnih dijelova za rad i održavanje postrojenja na naftu.

SAD je zanijekao bilo kakvu ulogu u kvarovima na mreži.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter