milijarder 

Elon Musk obećao da će svaki dan dati milijun dolara potpisniku njegove peticije

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Milijarder Elon Musk obećao je u subotu da će svaki dan do američkih predsjedničkih izbora u studenom dati milijun dolara nekome tko potpiše njegovu internetsku peticiju za podršku Ustavu SAD-a.

Ne gubeći vrijeme dodijelio je ček na milijun dolara posjetitelju skupa u Pennsylvaniji koji okuplja pristaše republikanca Donalda Trumpa.

Pobjednik je bio čovjek po imenu John Dreher, prema osoblju koje je vodilo skup.

"Usput, John nije imao pojma. U svakom slučaju, nema na čemu", rekao je osnivač Tesle dok je Dreheru predavao ček.

Novac je najnoviji primjer kako Musk koristi svoje iznimno bogatstvo kako bi utjecao na žestoku predsjedničku utrku između Trumpa i njegove demokratske suparnice Kamale Harris.

Musk je pokrenuo America PAC, organizaciju za političko djelovanje koju je osnovao kao potporu Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Grupa pomaže u mobilizaciji i registraciji birača u državama koje bi mogle biti presudne na izborima.

Događaj u Harrisburgu treći je u isto toliko dana u Pennsylvaniji, na kojima Musk opisuje izbore u studenome oštrim riječima i potiče pristaše da glasaju ranije i navedu druge da učine isto.

U subotu je rekao da će to biti "posljednji izbori", ako Kamala Harris pobijedi, sugerirajući da SAD više neće postojati.

Također je rekao da dva pokušaja atentata na Trumpa dokazuju da je važan i da mijenja postojeće stanje na načine na koje Kamala Harris neće. Rekao je da nju zato nitko ne pokušava ubiti.

"Ubojstvo marionete je beskorisno", rekao je Musk, ponavljajući argument koji je iznio u objavi na društvenim mrežama.

Peticija koju Musk traži od ljudi da potpišu glasi: "Prvi i drugi amandman jamče slobodu govora i pravo na nošenje oružja. Potpisivanjem ispod, obećavam svoju podršku prvom i drugom amandmanu."

Sudionici subotnjeg događaja morali su potpisati peticiju, koja omogućuje Muskovoj organizaciji America PAC-u da prikupi kontakte potencijalnih birača kako bi ih potaknula da izađu na birališta i glasaju za Trumpa.

Musk, kojeg je Forbes rangirao kao najbogatijeg čovjeka na svijetu, do sada je dao najmanje 75 milijuna dolara organizaciji America PAC-u, čineći tu organizaciju ključnim dijelom Trumpovih pokušaja da ponovno osvoji Bijelu kuću.

Poduzetnik koji je kreator proizvođača automobila Tesla i raketnog i satelitskog pothvata SpaceX sve je više podržavao republikanske ciljeve, a ove godine postao je otvoreni Trumpov pristaša.

Trump je pak rekao da će, ako bude izabran, imenovati Muska na čelo komisije za učinkovitost vlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter