osim u jablanici

U nedjelju lokalni izbori u BiH u mjestima pogođenim poplavama

| Autor: Hina
(Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)

(Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)


Lokalni izbori u četiri od pet općina i gradova u BiH koji su bili izravno pogođeni bujičnim poplavama od 4. listopada bit će organizirani u nedjelju, dok će u najteže stradaloj Jablanici datum izbora biti utvrđen naknadno, potvrdili su u četvrtak iz Središnjeg zbornog povjerenstva BiH (SIP). 

Lokalni izbori u BiH ranije su bili zakazani za 6. listopada, no zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su pogodile sjeverne dijelove Hercegovine i dijelove središnje Bosne tamo nisu mogli biti organizirani.

Izbori za nove načelnike Kiseljaka, Kreševa i Fojnice te gradonačelnika Konjica stoga će biti održani 20. listopada nakon procjene SIP-a da je tamo stanje sada normalizirano.

Istodobno će se birati novi sazivi općinskih vijeća odnosno gradskog vijeća Konjica.

Pravo glasa u tim mjestima ima nešto više od 54 tisuće registriranih birača, a bit će otvoreno ukupno 118 glasačkih mjesta od 7 do 19 sati.

Za osobe koje su tijekom poplava ostale bez osobnih dokumenata SIP je utvrdio mogućnost da ishode posebne potvrde o identitetu koje će im po žurnom postupu izdati u MUP-u.

Sukladno odredbama izbornog zakona BiH provedba izbora može se otkazati u slučaju više sile kakvu predstavljaju i elementarne nepogode no glasanje se u takvim slučajevima mora organizirati uz odgodu koja ne može biti duža od mjesec dana.

Bujične poplave koje su zahvatile dijelove BiH početkom mjeseca prouzročile su smrt 27 osoba, a materijalna šteta za sada je procijenjena na iznos koji premašuje 75 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter