lokalni izbori

U Mostaru će se ponovo brojati glasovi, skeneri otkrili nepravilnosti

| Autor: Hina
(Snimio Denis Kapetanović/Pixsell)

(Snimio Denis Kapetanović/Pixsell)


Središnje izborno povjerenstvo BiH u petak je naložilo ponovno brojanje glasova s osam biračkih mjesta u Mostaru gdje su 6. listopada provedeni lokalni izbori a razlog je to što su elektroničkim i ručnim prebrojavanjem utvrđeni različiti rezultati.

"Glavnom centru za brojanje naređeno je da za potrebe kontrole rezultata ručnog brojanja glasova i elektroničkog brojanja glasova, preuzme materijal iz skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, provede kontrolu i utvrdi stvarno stanje za biračka mjesta u izbornoj jedinici Mostar", stoji u odluci SIP-a.

Naveli su kako su ovakvu odluku donijeli u interesu zaštite  integriteta izbornog procesa.

Na lokalnim izborima u BiH ove godine na oko 150 biračkih mjesta u različitim dijelovima zemlje po prvi put su isprobali novu tehnologiju nadzora sa ciljem eliminiranja zloporaba i krivotvorenja izbornih rezultata. Plan je bio provesti testiranja kako bi ta nova tehnološka rješenja mogla biti uvedena na svim glasačkim mjestima na općim izborima planiranim za 2026. godinu. 

Na probnim je biralištima ove godine identitet birača provjeravan otiskom prsta a glasački listići su nakon popunjavanja skenirani što je osiguralo rezultate u realnom vremenu. Sve to obavljeno je uz video nadzor.

Sada se ispostavilo kako su skeneri na osam biračkih mjesta u Mostaru utvrdili rezultate različite od onih o kojima su SIP po završetku ručnog prebrojavanja glasačkih listića izvijestili članovi lokalnih izbornih komisija. U takve komisije članove postavljaju političke stranke što je otvorilo prostor mogućim manipulacijama a pokušaj da se to zaustavi činile su i izmjene izbornog zakona što ih je u ožujku nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odredivši da predsjednik komisije mora biti osoba koja nije povezana s političkim strankama.

U izbornoj utrci u kojoj se odlučivalo o tome tko će dobiti koliko mjesta u Gradskom vijeću Mostara čiji vijećnici naknadno biraju gradonačelnika najveće povjerenje birača dobio je HDZ BiH.

Zbog katastrofe koju su prouzročile prošlotjedne bujične poplave izbori nisu provedeni u općinama koje su najteže pogođene a SIP je odlučio kako će glasanje u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici i Konjicu biti organizirao 20. listopada. U općini Jablanica gdje su poplave ostavile najgore posljedice i prouzročile smrt najmanje 18 osoba ni tada neće biti lokalnih izbora a SIP ih po zakonu tamo mora organizirati najkasnije do 5. studenog. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter