upozorenje un-a

Libanon bi mogao doživjeti istu "katastrofalnu spiralu" kao Gaza

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Humanitarci UN-a pozvali su u utorak na hitnu akciju kako bi se okončala eskalacija u Libanonu i spriječilo da sukob doživi "istu katastrofalnu spiralu" nasilja kao što je ona koja se događa u Gazi.  

"Moramo sve učiniti kako bi se to spriječilo", rekao je Matthew Hollingworth, direktor UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP) u Libanonu, obraćajući se iz Bejruta video vezom novinarima u Ženevi.

On je pola godine koordinirao operacije WFP-a u Pojasu Gaze te potom preuzeo ured u Libanonu.

Rekao je da je zabrinut da se situacija u Gazi ne preslika na Libanon. "Ne bismo smjeli dopustiti da se to desi", rekao je  Hollingworth.

James Elder, glasnogovornik UNICEF-a, i Jeremy Laurence, glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava, također upozoravaju na opasnost od ponavljanja istog scenarija u Libanonu kao u Gazi, kazavši da je "razaranje kojima svjedoče stanovnici Libanona nezamislivo".

Izraelske obrambene snage (IDF), donedavno uvelike zaokupljene ratom u Gazi pokrenutim nakon pokolja islamističkog Hamasa 7. listopada na jugu Izraela, sada su stavile fokus na borbu protiv Hezbolaha, šijitske proiranske milicije.

Hezbolah, Božja vojska, pridružio se 8. listopada Hamasu u napadu na Izrael te je u zadnjih godinu dana s juga Libanona ispalio oko 10.000 projektila na židovsku državu. Oko 80.000 ljudi je moralo napustiti sjever Izraela.

IDF sve žešće bombardira položaje Hezbolaha na jugu Libanona te je poslao kopnene trupe u pogranično područje.

Prema libanonskim izvorima, u napadima na jug zemlje i južno predgrađe Bejruta u posljednja dva tjedna je poginulo 1100 ljudi, a oko milijun je napustilo to područje.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter