Nakon izraelskog bombadiranja

Zdravstvene organizacije upozoravaju na moguće izbijanje bolesti i nestašice hrane u Libanonu

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak na opasnost od izbijanja zaraznih bolesti u Libanonu zbog pretrpanih skloništa za raseljene osobe i na zatvaranja bolnica jer su liječnici i drugo zdravstveno osoblje pobjegli pred izraelskim napadima.

Izraelske snage započele su kopnene operacije na jugozapadu Libanona, zbog čega je došlo do eskalacije jednogodišnjeg sukoba sa skupinom Hezbolah koju podržava Iran, a u kojem je u posljednja dva tjedna ubijeno više od 1000 ljudi i koji je izazvao masovni bijeg.

„Suočavamo se sa situacijom u kojoj postoji mnogo veći rizik od izbijanja bolesti, kao što je akutna dijareja, hepatitis A i niz bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom“, rekao je predstavnik te organizacije Ian Clarke putem video veze iz Bejruta na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

UN-ova zdravstvena agencija već je upozorila da je sustav preopterećen i do sada je pet bolnica u zemlji zatvoreno, a četiri rade samo djelomično, rekao je Clarke.

Dodao je da su bolnice zatvorene jer su zdravstveni radnici ili pobjegli ili su ih libanonske vlasti zamolile da se evakuiraju.

Dužnosnik Svjetskog programa za hranu izrazio je zabrinutost da Libanon nema dovoljno hrane za svoje potrebe, rekavši da je tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta na jugu zemlje spaljeno ili napušteno zbog sukoba.

„Što se tiče poljoprivrede, proizvodnje hrane, iznimno smo zabrinuti da Libanon nema dovoljno hrane za svoje potrebe“, rekao je direktor WFP-a u Libanonu Matthew Hollingworth, dodajući da žetve neće biti i da proizvodi trunu na poljima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter