izvještaj un-a 

Protekle godine na Bliskom istoku "neumoljiva tragedija".  U masovnim napadima Izraela ubijeno više od 41.800 ljudi

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Protekla godina na Bliskom istoku bila je "neumoljiva tragedija", objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

U ponedjeljak se obilježava godišnjica terorističkog napada palestinske islamističke milicije Hamas i drugih, u kojem je više od 1200 ljudi ubijeno u južnom Izraelu, a oko 250 ih je odvedeno kao taoci u Pojas Gaze.

Izrael je uzvratio masivnim napadima u kojima je ubijeno više od 41.800 ljudi, priopćilo je ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas. Hamas ne pravi razliku između smrti militanata i civila. Brojke se ne mogu neovisno potvrditi.

"Nijedna statistika ili riječi ne mogu u potpunosti opisati razmjere fizičkog, mentalnog i društvenog razaranja koje se dogodilo", rekla je Joyce Msuya, vršiteljica dužnosti voditeljice UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Msuya je pozvala zemlje članice EU-a da "iskoriste svoj utjecaj" kako bi osigurale poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

"Oni također moraju raditi na okončanju nekažnjivosti. Trenutačni prekid vatre i trajni mir odavno su potrebni."

Gotovo cjelokupno stanovništvo Gaze je raseljeno, a civili se suočavaju s ekstremnom oskudicom, s ograničenim ili nikakvim pristupom zdravstvenoj skrbi, hrani, struji ili humanitarnoj pomoći, objavio je OCHA.

Više od 300 humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi – više nego u bilo kojoj drugoj krizi, što ga čini najopasnijim mjestom za humanitarne radnike, dodaje agencija.

"Humanitarni radnici moraju biti zaštićeni i njihov rad olakšan. Počinitelji moraju odgovarati za bilo kakva ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava. A napad na Gazu mora prestati", navodi Ured UN-a.
 


Podijeli: Facebook Twiter