vrhovni sud

Najviši sud Georgije zabranio pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Najviši sud američke savezne države Georgije ponovno je vratio zabranu gotovo svih pobačaja nakon otprilike šest tjedana trudnoće. 

Vrhovni sud Georgije naložio je da zabrana stupi na snagu u 17 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak. Organizacija SisterSong sa sjedištem u Atlanti pokrenula je tužbu kojom se osporava ta zabrana. 

"Danas je Vrhovni sud Georgije stao na stranu ekstremista koji se protive pobačaju", priopćila je izvršna direktorica organizacije SisterSong Monica Simpson. "Svakom minutom pri kojoj je na snazi ova štetna zabrana pobačaja nakon šestog tjedna, stanovnici Georgije pate", dodala je. 

Ured Briana Kempa, guvernera Georgije, nije odmah odgovorio na upit Reutersa. 

Sudac Vrhovnog suda okruga Fulton Robert McBurney blokirao je zakon 30. rujna, uz obrazloženje da se njime krše prava na privatnost i slobodu zajamčena državnim ustavom.

Zakon zabranjuje gotovo sve pobačaje nakon što se zabilježi "ljudski otkucaj srca", obično oko šestog tjedna, prije nego što mnoge žene shvate da su trudne. Zakon je usvojen 2019., ali nije stupio na snagu sve dok Vrhovni sud SAD-a 2022. nije poništio dugogodišnji presedan Roe protiv Wadea koji je jamčio pravo na pobačaj u cijeloj zemlji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter