južni libanon 

Novi zračni napadi izraelske vojske, napad na borce Hezbolaha unutar džamije

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Izraelska vojska izvršila je u subotu nove zračne napade na Libanon, posebice u južnom predgrađu Beiruta, uporištu oružanog pokreta Hezbolah, koji je potvrdio da je uključen u sukobe s izraelskom vojskom na libanonskoj granici.

Izraelska vojska također je u subotu priopćila da je napala borce Hezbolaha unutar džamije u južnom Libanonu, što je prvi takav bombaški napad otkako su tamo počeli prekogranični sukobi između islamističkog pokreta i vojske.

"Sinoć... zračne snage napale su teroriste Hezbolaha koji su djelovali u zapovjednom centru unutar džamije u blizini bolnice Salah Ghandour na jugu Libanona", rekla je vojska u priopćenju.

Hamas je objavio da su jedan njegov zapovjednik, njegova supruga i dvije kćeri ubijeni u subotu u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u blizini Tripolija u sjevernom Libanonu. To je prvi napad u ovoj regiji od početka rata u Gazi, koji je započeo napadom palestinskog islamističkog pokreta na Izrael 7. listopada 2023.

Kako se približava prva godišnjica ovog napada, iranski vrhovni vođa Ali Khamenei upozorio je u petak da će njegovi saveznici, posebno Hezbolah i Hamas, nastaviti borbu protiv Izraela, naglašavajući strah od požara na Bliskom istoku.

U južnom Libanonu, „izraelski vojnici ponovno su pokušali napredovati prema općini sela Adaiseh“ i „sukobi se nastavljaju“, objavio je Hezbolah u subotu, nakon što je prisilio izraelske vojnike da „se povuku“ na ovom području.

Hezbolah je također potvrdio da je „raketama“ gađao vojsku u regiji Iarun na jugu kao i vojnike u izraelskom području.

Niz eksplozija istovremeno je potresao južno predgrađe Bejruta, a slike AFP-a prikazuju dim koji se diže u području u blizini zračne luke. Izraelska vojska je prethodno izdala naloge za evakuaciju određenih područja.

Tijekom noći s četvrtka na petak izraelska vojska intenzivno je bombardirala južno predgrađe glavnog grada, pri čemu je uništeno nekoliko zgrada.

Prema izraelskoj novinskoj stranici Ynet, meta ovih napada bio je Hašem Safiedin, koji je potencijalni nasljednik na čelu pokreta Hasana Nasralaha, koji je ubijen 27. rujna u izraelskom napadu u blizini Bejruta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter