reakcija

Izrael obećao odgovor na iranski napad

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Izraelska vojska priopćila je u utorak da je raketni napad iz Irana završen i da ljudi mogu napustiti skloništa, obećavši Teheranu odgovor na njegov napad.

"Nakon situacijske procjene, odlučeno je da je sada dopušteno napuštanje zaštićenih prostora u svim područjima diljem zemlje", stoji u priopćenju izraelske vojske. 

Iranski raketni napad bio je ozbiljan i imat će posljedice, rekao je glasnogovornik vojske, odbivši precizirati kako i kada će Izrael odgovoriti.

Kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da  zasad nema vijesti o bilo kakvim žrtvama u napadu projektilima. Rekao je da je bilo nekoliko udara u središtu zemlje i na jugu.

Iran je pak rekao da je 80 posto raketa pogodilo cilj.

"U stanju smo visoke pripravnosti i obrambeno i napadački", rekao je Hagari u TV prijenosu. "Branit ćemo građane Države Izrael. Ovaj napad će imati posljedice. Imamo planove i djelovat ćemo na mjestu i u vrijeme koje odlučimo."

Iran je u utorak ispalio salvu balističkih projektila na Izrael kao odmazdu za izraelsku kampanju protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu. 

Alarmi su se oglasili diljem Izraela, a eksplozije su se mogle čuti u Jeruzalemu i dolini rijeke Jordan nakon što su se Izraelci nagomilali u skloništima od bombi.

Izraelska protuzračna obrana oborila je desetke iranskih projektila koji su letjeli iznad Sirije u utorak, rekli su Reutersu izvori sirijske vojske.

Visoki iranski dužnosnik rekao je da je naredbu za lansiranje raketa na Izrael dao vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

Reakcije

Američki predsjednik Joe Biden je naredio američkoj vojsci da pomogne Izraelu u obrani od iranskih napada i da obori rakete koje ciljaju na Izrael, rekla je Bijela kuća.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris prate iranski napad na Izrael iz situacijske sobe Bijele kuće i redovno dobivaju novosti od svog tima za nacionalnu sigurnost, dodala je Bijela kuća.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je širenje sukoba na Bliskom istoku. “Ovo mora prestati. Apsolutno nam treba prekid vatre”, dodao je šef UN-a.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da osuđuje iranski raketni napad na Izrael na "najoštriji mogući način", rekavši da Iran mora odmah prestati.

"Hitno smo upozorili Iran na ovu opasnu eskalaciju. Iran mora odmah zaustaviti napad. On tjera regiju dalje na rub ponora", rekla je Baerbock u objavi na platformi društvenih medija X.

Britanija "u potpunosti osuđuje" postupke Irana nakon što je ispalio salvu balističkih projektila na Izrael i poziva na deeskalaciju u cijeloj regiji, priopćio je ured premijera Keira Starmera.

Sky News je ranije izvijestio da je Starmer razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom.

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Danny Danon, upozorio je Iran da očekuje "oštar odgovor".

"Iran je sada pokrenuo napad na Izrael", napisao je Danon na platformi društvenih medija X-u.

"Kao što smo prethodno jasno dali do znanja međunarodnoj zajednici, svaki neprijatelj koji napadne Izrael trebao bi očekivati ??žestok odgovor", dodao je.

Nasuprot tome, Iran je svoj raketni napad na Izrael opisao kao prikladan odgovor na eskalaciju na Bliskom istoku i zaprijetio daljnjim napadima.

Iranska misija pri UN-u u New Yorku izjavila je da je "odgovor Irana na terorističke akte cionističkog režima - koji su uključivali ciljanje iranskih državljana i interesa te narušavanje nacionalnog suvereniteta Islamske Republike Iran - proveden kako treba."

Dodala je da će, ako Izrael odgovori, "uslijediti porazan odgovor". 

Hamas je pozdravio iranskih raketni napad kao osvetu za smrt vođe Hamasa Ismaila Hanije, vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha i brigadnog generala Abasa Nilforoušana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter