poplave od Floride do Virginije

Uragan Helene opustošio jugoistok SAD-a, najmanje 60 mrtvih

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Stanovništvo jugoistočnih američkih saveznih država u nedjelju je započelo s čišćenjem i popravcima nakon što su vjetar, obilna kiša i olujni udari uragana Helene prouzročili katastrofalne poplave od Floride do Virginije te mnoge ostavili bez električne energije i uništili kuće, ceste i mostove.

U oluji je život izgubilo najmanje 60 ljudi, podaci su državnih i lokalnih uprava Južne Karoline, Floride, Georgije, Sjeverne Karoline i Virginije.

Strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći.

Osiguravateljska društva i prognostičari štetu koju je uragan Helene počinio tijekom vikenda procijenili su na između 15 i više od 100 milijarda dolara. Nakon što se obavi potpuna procjena štete na imovini podaci će biti precizniji.

Upraviteljica Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama Deanne Criswell u nedjelju je kazala kako je golema šteta uočena na vodovodnim i komunikacijskim sustavima te na kritičnim prometnim pravcima.

Criswell je, gostujući u CBS-ovoj emisiji "Face the Nation", kazala kako američka vlada ima dovoljno resursa i da se može uspješno nositi s posljedicama katastrofe, no istaknula je da će oporavak biti težak.

Voda u bocama poslana je u pogođena područja, a inženjerski korpus vojske u nedjelju će početi s procjenom ??štete na vodovodnim sustavima da bi što prije postali operabilni.

"Oporavak bi mogao biti prilično zamršen. U ovih će pet saveznih država razni popravci i oporavak općenito, biti vrlo komplicirani", rekla je Criswell, dodavši da je u nedjelju bez električne energije ostalo otprilike 2,7 milijuna kupaca.

Najobilnije padaline pogodile su zapadni dio Sjeverne Karoline, gdje je palo gotovo 76 cm oborina u okrugu Yancey, izvijestio je Centar za vremensku prognozu Nacionalne meteorološke službe. 

U Južnoj Karolini najviše je smrtno stradalih. Lokalne vlasti izvješćuju o 24 smrtna slučaja. Mnogi su poginuli kada su se na njih srušila stabla.


Podijeli: Facebook Twiter