bivši ministar obrane

Shigeru Ishiba na putu da postane premijer Japana

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Bivši ministar obrane Shigeru Ishiba na putu je da postane novi premijer Japana nakon pobjede u tijesnoj stranačkoj utrci, svom petom i posljednjem pokušaju da stane na čelo vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP).

Taj 67-godišnjak je u drugom krugu unutarstranačkih izbora za dlaku pobijedio tvrdolinijašicu i ministricu za ekonomsku sigurnost od 2022. godine, 63-godišnju Sanae Takaichi.

Bili su to jedni od najnepredvidljivijih izbora za premijerski položaj unazad nekoliko desetljeća, s rekordnih devet kandidata.

Čelniku LDP-a, stranke koja gotovo neprekinuto vlada Japanom od završetka Drugog svjetskog rata, takoreći je zajamčeno mjesto premijera jer u parlamentu stranka uživa većinu.

Ishiba će kao 101. premijer zemlje naslijediti Fumija Kishidu, koji je u kolovozu najavio povlačenje s dužnosti nakon niza skandala koji su ozbiljno poljuljali ugled LDP-a.

"Moramo vjerovati u ljude, hrabro i iskreno govoriti istinu i zajedno raditi kako bi Japan postao sigurna i zaštićena zemlja u kojoj ponovo možemo živjeti s osmjehom na licu", rekao je Ishiba zastupnicima nakon proglašenja rezultata izbora.

Njega čeka zadatak da u zemlji suspregne gnjev zbog rastućih životnih troškova, dok se na vanjskopolitičkom planu zbog sve agresivnije Kine i nuklearnim oružjem opremljene Sjeverne Koreje suočava s nestabilnim sigurnosnim okruženjem u istočnoj Aziji.

Bit će i pod povećalom zbog pristupa svom najbližem savezniku, SAD-u, s obzirom da opetovano poziva na uravnoteženiji odnos između dvije zemlje.

U kampanji je pozvao na stvaranje azijskog NATO-a, no visoki američki dužnosnik je već odbacio tu ideju kao "brzopletu".

Američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel čestitao mu je na pobjedi na X-u i napisao da se raduje jačanju američko-japanskog saveza.

Ishiba se suprotstavlja povećanoj upotrebi nuklearne energije, a također je kritizirao stranku što ne dozvoljava bračnim parovima korištenje odvojenih prezimena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter