oluja 4. kategorije

Helena protutnjala Floridom i Georgijom

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Uragan Helena protutnjao je u petak Floridom i Georgijom kao jedna od najjačih oluja koja je pogodila Sjedinjene Države i strahuje se da će biti žrtava i velike materijalne štete.

Najmanje jedna smrt na Floridi dosad je pripisana uraganu, objavile su vlasti, ali se strahuje da će ih biti još. Helena je stigla nad američko kopno kao oluja 4 kategorije u četvrtak kasno navečer po mjesnom vremenu.

Čak i prije dolaska, bez struje je ostalo oko milijun ljudi i nastale su ozbiljne poplave u nekoliko područja.

Dužnosnici se boje da će u petak biti otkriveno više žrtava jer je oluja pustošila Floridom s vjetrovima brzine 225 km/h. Na putu prema Georgiji vjetrovi su "usporili" na 120 km/h.

Vlasti su priopćile da će vjerojatno proći još nekoliko sati prije nego što će bilo koje spasilačko osoblje moći krenuti u pomoć onima kojima je potrebna.

Helena je sedmi najjači uragan u povijesti koji je pogodio Floridu. Porast vodostaja mogao bi mjestimice na obalama doseći i 6 metara, što je visina dvokatnice.

Iako je do Georgije oslabila, oluja je još opasna po život. Ljudi iz brojnih domova u ove dvije savezne države evakuirani su. 

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da poginuo vozač na čiji su automobil pale krhotine. "Kad se sutra ujutro probudimo, šanse su da će vjerojatno biti više smrtnih slučajeva", dodao je DeSantis.

Kiša je harala dijelovima Floride, Georgije, Južne Karoline, središnje i zapadne Sjeverne Karoline i dijelova Tennesseeja. 

Zračne luke u Tampi, Tallahasseeju i St. Petersburgu obustavile su rad u četvrtak.

Nakon Floride i Georgije, uragan će se nastaviti kretati, ali sporije, iznad Tennesseeja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter