eric adams

Njujorški gradonačelnik optužen za primanje mita i nezakonite donacije u kampanji

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Gradonačelnik New Yorka Eric Adams optužen je za primanje mita i nezakonito traženje donacija za kampanju od stranog državljanina, stoji u saveznoj optužnici koja je otvorena u četvrtak, nakon dugotrajne istrage koja je unijela nemir u upravu najvećeg američkog grada.

Adams se suočava s ukupno pet kaznenih prijava, uključujući planiranje počinjenja prevare. Tužitelji su rekli da je tražio i prihvaćao beneficije, uključujući luksuzna putovanja od bogatih stranih poslovnih ljudi i dužnosnika turske vlade koji su nad njime namjeravali steći utjecaj.

Ranije u četvrtak federalni agenti pretražili su gradonačelnikovu rezidenciju Gracie Mansion na Upper East Sideu na Manhattanu. Crni terenac s natpisom "Savezna policija" bio je parkiran ispred kuće, ispričao je svjedok za Reuters.

Adamsov odvjetnik Alex Spiro optužio je vlasti da pokušavaju "stvoriti spektakl" i rekao da su gradonačelniku oduzeli telefon. Spiro je kazao da se Adams "veseli svom danu na sudu".

Glasnogovornik ureda američkog javnog tužitelja na Manhattanu, koji je podnio optužbe, odbio je u srijedu komentirati slučaj.

Adams, demokrat je postao prvi od 110 njujorških gradonačelnika kazneno optužen za vrijeme trajanja mandata, rekao je u videoporuci u srijedu navečer da očekuje optužbu te da će ona biti "u potpunosti pogrešna, temeljena na lažima".

Adams je u videoporuci obećao da će ostati na položaju dok bude dokazivao svoju nevinost, čime se oglušio na pozive demokratskih političara da odstupi.

"Budem li optužen, znam da sam nevin. Zatražit ću trenutno suđenje kako bi Njujorčani mogli čuti istinu", kazao je Adams.

Slučaj će vjerojatno zakomplicirati eventualan Adamsov pokušaj da bude ponovo izabran 2025. Drugi demokratski političari, uključujući njujorškog revizora Brada Landera, namjeravaju izazvati Adamsa, nekoć ključnog saveznika demokratskog predsjednika Joe Bidena, za nominaciju njihove stranke.

Prije nego što su se pojavile vijesti o optužnici, američka zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, također demokratkinja, postala je prva članica Kongresa koja ga je pozvala da podnese ostavku, rekavši da bi to bilo "za dobrobit grada".

The Times, navodeći nalog za pretragu stana, početkom studenog 2023. objavio je da savezne vlasti istražuju mogućnost da su za Adamsovu predizbornu kampanju 2021. primljene nezakonite donacije, uključujući i donacije turske vlade.

Istraga, koju je provodio ured javnog tužitelja na Manhattanu, usredotočila se na pitanje je li se Adamsova predizborna kampanja urotila s bruklinskom građevinskom tvrtkom kako bi preko nje nezakonito primala strani novac, pisao je Times.

Vlasti su također tražile informacije o Adamsovim vezama s Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom, prema Timesu.

Šezdesetčetverogodišnji Adams, bivši policajac koji se uspeo do čina kapetana, u više je navrata porekao počinjenje bilo kakvog zločina te rekao da surađuje s istražiteljima.

Guvernerka države New York Kathy Hochul, također demokratkinja, ima ovlasti smijeniti Adamsa s dužnosti, ali proces je kompliciran, rekao je Bennett Gershman, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pace na Manhattanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter