SAD

Muškarac kojeg se sumnjiči da je htio ubiti Trumpa suočen s dvije optužbe

| Autor: Hina
Ryan Routh (Reuters)

Ryan Routh (Reuters)


Muškarac osumnjičen da je puškom zaprijetio na golf terenu Donalda Trumpa na Floridi optužen je u utorak za pokušaj atentata na političkog kandidata, objavili su savezni tužitelji.

Ryan Routh (58) već je suočen s dvije optužbe povezane s oružjem nakon što su vlasti rekle da je uperio pušku kroz ogradu u Trumpovom golf klubu u West Palm Beachu na Floridi 15. rujna dok je republikanski predsjednički kandidat tamo igrao golf. Naložen mu je ostanak u zatvoru kako bi čekao suđenje.

"Ministarstvo pravosuđa neće tolerirati nasilje koje pogađa srce naše demokracije i pronaći ćemo i pozvati na odgovornost one koji ga počine. To mora prestati", rekao je državni odvjetnik Merrick Garland u izjavi.

Optužba za pokušaj atentata nosi maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Slučaj je dodijeljen američkoj okružnoj sutkinji Aileen Cannon, koja je u srpnju odbacila kazneni slučaj optužujući Trumpa za nezakonito držanje povjerljivih dokumenata nakon odlaska s dužnosti.

Routh se još nije izjasnio o krivnji. Njegovi odvjetnici bezuspješno su tražili da ga se pusti uz jamčevinu.

Tužitelji su posljednjih dana otkrili dokaze za koje kažu da upućuju na plan da se ubije Trump. Tvrdili su da je mjesecima prije incidenta Routh ostavio pismo neidentificiranoj osobi aludirajući na “pokušaj atentata na Donalda Trumpa”.

Rekli su da je Routh proveo mjesec dana u južnoj Floridi i da su podaci mobitela pokazali da je bio u blizini golf terena i Trumpove rezidencije u Floridi u Mar-a-Lagu. Pronađen je i rukom pisani popis datuma i mjesta na kojima je Trump govorio ili se trebao pojaviti.

Agent američke tajne službe koji je pretraživao golf teren ispred Trumpa otvorio je vatru nakon što je otkrio da se vatreno oružje probija kroz ogradu, nakon čega je Routh pobjegao, rekli su tužitelji. Uhićen je u roku od sat vremena na autocesti na Floridi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter