dovezeni u kontejneru

Izrael poslao 88 tijela u Gazu, Palestinci traže detalje prije nego što ih pokopaju

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Izrael je u srijedu vratio tijela 88 Palestinaca ubijenih u vojnoj ofenzivi na Pojas Gaze, koje je ministarstvo zdravstva na tom teritoriju odbilo pokopati prije nego što Izrael otkrije pojedinosti o njihovu identitetu i lokaciji na kojoj su ubijeni.

Tijela su u Gazu dovezena u kontejneru utovarenom u kamion preko prijelaza pod izraelskom kontrolom, no prema riječima palestinskih dužnosnika nema informacija o imenima niti o dobi žrtava, kao ni o lokaciji na kojoj su ti ljudi smrtno stradali. 

Zdravstveni radnici bolnice Naser u Han Junisu odbili su ih primiti i pokopati, pozvavši Međunarodni odbor Crvenog križa da od Izraela zatraži i dobije pojedinosti o žrtvama.

Voditelj medijskog ureda vlade u Gazi kojim upravlja Hamas rekao je da su dužnosnici ministarstva zdravstva vozaču kamiona kazali da vrati tijela Palestinaca na izraelski prijelaz s kojega je stigao.

Kamion je nakon toga napustio bolnicu, a Crveni križ je objavio da nije uključen u proces prijevoza tijela stradalih.

"Ponavljamo: sve obitelji imaju pravo primati vijesti o svojim najmilijima i pokopati ih s poštovanjem i sukladno vlastitoj tradiciji", stoji u priopćenju koje je izdao ICRC.

Prema međunarodnome humanitarnom pravu, sa svima koji su poginuli za vrijeme oružanog sukoba mora se postupati dostojanstveno. Zakon zahtijeva da se tijela traže, pokupe i evakuiraju, što pomaže da se zajamči da da se ljudi ne smatraju nestalima", dodaje se u objavi ICRC-a.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter