napetosti

Kremlj se ne slaže s Erdoganom da Krim treba vratiti pod kontrolu Kijeva

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Rusija se apsolutno ne slaže s mišljenjem turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana po kojemu bi Krim trebalo vratiti pod kontrolu Ukrajine, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Erdogan je ovaj tjedan kazao da je turska potpora teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine dosljedna i beskompromisna te da je povratak Krima, poluotoka koji je Rusija otela Ukrajini i anektirala ga 2014. u skladu s međunarodnim pravom.

Upitan da komentira Erdoganove izjave Peskov je novinarima odgovorio da, kada je posrijedi problem Krima ta tema "spada u kategoriju u kojoj se mi i naši turski prijatelji ne slažemo".

"U tom slučaju imamo u potpunosti različita mišljenja. Istodobno ne odustajemo od nastojanja da svojim turskim prijateljima i kolegama pojasnimio svoj stav" prema tom pitanju. 

Peskov je rekao da je Erdogan, zbog tradicionalno bliskih ekonomskih veza s Moskvom pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Kremlj je ovaj tjedan objavio da bi predsjednik Vladimir Putin mogao posjetiti Tursku radi razgovora s Erdoganom nakon što završe pripreme. 

Zemlja članica NATO-a, Turska je odigrala ključnu ulogu kao posrednica između Rusije i Ukrajine tijekom njihova dvoipolgodišnjeg sukoba, što je uključivalo i dogovor o izvozu ukrajinskog žita.

Erdogan je u srpnju na samitu održanom u Kazahstanu Putinu rekao da bi Ankara mogla pridonijeti okončanju sukoba, no Kremlj nije prihvatio ponudu turskog čelnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter