12-dnevna turneja

Papa doputovao u Papuu Novu Gvineju, nakon toga odlazi u Istočni Timor

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Papa Franjo doputovao je u petak navečer po mjesnom vremenu u Papuu Novu Gvineju iz Indonezije, gdje će nastaviti svoju ambicioznu dvanaestodnevnu turneju po jugoistočnoj Aziji i Oceaniji.

Zrakoplov s Papom i njegovom pratnjom sletio je u glavni grad Papue Nove Gvineje, Port Moresby gdje će se Sveti Otac zadržati sljedeća tri dana i noći. 

Na pisti su Svetog Oca dočekali premijer James Marape i visoki članovi Katoličke Crkve. Franjo je zrakoplov napustio u invalidskim kolicima. 

Dok je vojni orkestar intonirao vatikansku himnu lokalna djeca Papi su predala darove. 

Nakon kratke ceremonije u zračnoj luci Franjo se uputio prema vatikanskom veleposlanstvu. Njegov prvi javni događaj u zemlji bit će obraćanje političkim čelnicima u subotu ujutro.

Za boravka u Papui Novoj Gvineji Franjo će posjetiti i sjeverozapadni grad Vanimo, a u ponedjeljak će napustiti zemlju. Potom je predviđen njegov posjet Istočnom Timoru i Singapuru, a 13. rujna povratak u Rim. 

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj naciji svijeta s većinskim muslimanskim stanovništvom Franjo je pozvao političke vođe da se čuvaju vjerskog ekstremizma.

Sveti Otac je posjetio džamiju Istiqlal, najveću u jugoistočnoj Aziji, i potpisao zajedničku deklaraciju s velikim državnim imamom. U njoj se katolici i muslimani pozivaju na "odlučnu akciju" da bi na taj način potaknuli svjetske čelnike na suočavanje s opasnostima od klimatskih promjena.

Očekuje se da će problem našeg planeta koji se ubrzano zagrijava ostati u središtu Papina posjeta Papui Novoj Gvineji, zemlji u kojoj su politički čelnici okrivili upravo klimatske promjene za niz prirodnih katastrofa, među kojim je i pojava klizišta u ožujku kada je smrtno stradalo najmanje 2000 ljudi.

U Indoneziji privedeni zbog prijetnji Papi

Indonezijska je policija objavila u petak da je zbog prijetnji upućenih papi Franji ovaj tjedan u toj zemlji privedeno sedam osoba.

Densus 88, protuteroristička postrojba indonezijske policije "pokrenula je pravni postupak protiv sedam osoba koje su putem društvenih mreža uputile prijetnje u obliku propagandnih ili terorističkih poruka, reagiravši tako na Papin dolazak", rekao je novinarima njezin glasnogovornik.

Dodao je da su osumnjičenici uhićeni na području Džakarte, u provincijama Zapadne Sumatre i na otočju Bangka Belitung.

Optuženi su za to što su na internetskim stranicama pisali objave i postavljali fotografije na kojima prijete bombaškim napadima tijekom Papinih javnih okupljanja u Džakarti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter