SASTANAK U UKRAJINI

Orban stigao u Kijev na razgovore sa Zelenskim, njegov glasnogovornik: "Želimo dati priliku miru"

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u utorak u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o aktualnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, rekao je Orbanov predstavnik za medije.

Posjet Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

"Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira", napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektroničkom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica čelnika također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Orban, najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među čelnicima EU-a, često se protivio inicijativama EU-a da podrži Ukrajinu u njezinoj obrani od agresije Moskve od invazije u veljači 2022.

Orban je prošle godine rekao Putinu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji.

Početkom 2024. čelnicima EU-a trebali su tjedni da prekinu veto mađarskog premijera na odobravanje nove pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura.

Prošlog je tjedna EU otvorio pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući zemlji politički poticaj usred njezina rata protiv Rusije, premda još predstoji dug i težak put prije nego što se može pridružiti bloku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater