PONOVO PREMIJER

Modi prisegnuo u nedjelju za svoj povijesni treći mandat

| Autor: Hina, Glas Istre
(Reuters)

(Reuters)


Narendra Modi prisegnuo je u nedjelju za svoj povijesni treći mandat, ali vodi nestabilnu koaliciju nakon neočekivanog udarca na izborima što će biti test za njegovu sposobnost da osigura političku stabilnost u najnapučenijoj zemlji na svijetu.

Modi je prisegnuo u predsjedničkoj palači u New Delhiju u nazočnosti tisuća visokih uzvanika uključujući čelnike sedam regionalnih zemalja, zvijezda Bollywooda i industrijalaca.

Modi (73) je tek treći političar nakon Jawaharlala Nehrua koji je prisegnuo za treći uzastopni mandat na čelu indijske vlade.

Modi je osigurao treći mandat uz potporu 14 regionalnih stranaka u svojoj koaliciji Nacionalni demokratski savez (NDA) na čelu s BJP-om, dok je njegova stranka u ranija dva mandata imala apsolutnu većinu.

Ankete i izlazne ankete predviđale su, međutim, BJP-om više zastupničkih mjesta nego 2019. pa se rezultat izbora tumači kao velik udarac popularnom čelniku.

Birači su nezadovoljni zbog nedovoljno radnih mjesta, visokih cijena, niskih primanja i religijskih podjela premda je Modi ostvario velik gospodarski rast i poboljšao globalnu poziciju Indije.

“Osvojili smo većinu… ali da bi se vodilo zemlju ključno je jedinstvo… težit ćemo jedinstvu”, rekao je u petak nakon što ga je NDA formalno imenovao šefom koalicije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter