diplomatski sastanak u parizu

Njemačka, Francuska i EU na donatorskoj konferenciji za Sudan

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Diplomati Francuske, Njemačke i Europske unije u ponedjeljak će na susretu u Parizu tražiti više sredstava za Sudan, na prvu godišnjicu izbijanja sukoba u toj afričkoj državi. 

Francuskom ministru vanjskih poslova Stephaneu Sejourneu u francuskoj prijestolnici će se pridružiti njemačka kolegica Annalena Baerbock, šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell te europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron susrest će se s Borrellom i Lenarčičem na kraju konferencije, objavila je Europska služba za vanjsko djelovanje. 

Rat u Sudanu izbio je 15. travnja 2023. između sudanske vojske i paravojske pod nazivom Snaga za brzu podršku (RSF). Sukob je uništio infrastrukturu već osiromašene države, stvorio prijetnju od gladi te je protjerao milijune ljudi u izbjeglištvo unutar ili izvan zemlje. 

U ratu su ubijene tisuće civila, a obje strane se optužuju za ratne zločine. Svjetska zdravstvena organizacija u petak je upozorila da bi se kriza u narednim mjesecima mogla pogoršati jer se dostava humanitarne pomoći i dalje spriječava. 

Američka vlada nada se da će konferencija u Parizu otvoriti put za pomoć pogođenoj državi, te će donirati 100 milijuna dolara uz ostalu pomoć Sudanu, rekao je posebni izaslanik Tom Perriello. 

„Međunarodni odgovor bio je mizeran. Na pet posto smo potrebnog iznosa”, kazao je Perriello, dodavši da je SAD već dao milijardu dolara pomoći za posljedice tog sukoba. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter