samit inicijative triju mora

Zelenskij u Litvi traži vojnu potporu za Ukrajinu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio u četvrtak da je stigao u Litvu na samit Inicijative triju mora na razgovore s čelnicima srednje i istočne Europe o potpori Ukrajini u ratu protiv Rusije. 

Zelenskij je stigao u Vilnius dok Rusija pojačava zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu pa je ponovno zatražio vojnu pomoć Zapada.

"Sad je glavni zadatak dati sve od sebe da ojačamo naš sustav protuzračne obrane, zadovoljimo hitne potrebe ukrajinskih obrambenih snaga i konsolidiramo međunarodnu podršku kako bismo mogli poraziti ruskog agresora", napisao je Zelenskij na platformi X. 

Istovremeno je istaknuo da Moskva nije prijetnja samo Ukrajini, već svim zemljama koje graniče s Rusijom i svima koji poštivaju međunarodno pravo.

Litva, jedna od najbližih saveznica Ukrajine, danas je domaćin čelnicima Inicijative triju mora, regionalnog saveza koji ujedinjuje članice EU-a između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. Na sastanku se očekuje usvajanje deklaracije o promicanju suradnje s Ukrajinom i Moldavijom.

AFP je objavio da je Zelenskij razgovarao i s litavskim kolegom Gitanasom Nausedom i to uglavnom o potrebama Ukrajine pošto opada vojna potpora zapadnih saveznika. Kako je priopćeno iz ureda litavskog predsjednika.

U središtu razgovora bit će stanje na fronti, potreba za vojnom i financijskom pomoći te mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, priopćeno je iz ureda litavskog predsjednika. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter