želja za suradnjom

Moskva vidi najveću šansu za dijalog sa SAD-om o naoružanju, uključujući u svemiru

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Rusija je u petak rekla da su strateška sigurnosna pitanja, uključujući oružja u svemiru, glavno potencijalno područje za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama.  

SAD planira predložiti rezoluciju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda sljedeći tjedan o zabrani postavljanja nuklearnog oružja u svemiru, dva mjeseca nakon što su američki izvori rekli da Washington ima nove obavještajne podatke vezane uz ruske nuklearne sposobnosti i pokušaje razvoja svemirskog oružja.

Moskva je takve navode demantirala.

Upitan o nacrtu rezolucije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Glavno potencijalno područje za dijalog između Sjedinjenih Država i Rusije su pitanja vezana uz stratešku sigurnost, što uključuje pitanje svemira."

Odnosi između SAD-a i Rusije znatno su se pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Rusija i SAD, dvije najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog raspada ugovora o kontroli naoružanja čiji je cilj smanjenje rizika od nuklearnog rata.

Posljednji ugovor koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava obje strane istječe 2026.

Predsjednik Vladimir Putin inzistira na tome da će Moskva raspravljati o kontroli naoružanja samo u sklopu šireg paketa pitanja koja se odnose na sigurnost Rusije, uključujući njezinu zabrinutost oko proširenja NATO-a i potpore Zapada Ukrajini.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter